Κείμενο: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
3 συσκευασίες σκόνη για ζελέ, σε διαφορετικές γεύσεις και χρώματα
μερικές σταγόνες από 3 χρώματα ζαχαροπλαστικής, αντίστοιχα των γεύσεων των ζελέ
15 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτί (περίπου 400 γρ.) γάλα ζαχαρούχο
Διαδικασία
Φτιάχνουμε ξεχωριστά τα 3 ζελέ ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Ενισχύουμε το χρώμα τους, ρίχνοντας μερικές σταγόνες από αντίστοιχο χρώμα ζαχαροπλαστικής (π.χ. κίτρινο για το ζελέ λεμόνι, κόκκινο για το ζελέ φράουλα κ.λπ.). Βάζουμε το κάθε μείγμα σε διαφορετικό μπολ. Αφήνουμε τα ζελέ στο ψυγείο να πήξουν και να σταθεροποιηθούν, για τουλάχιστον 2 ώρες. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μισό φλιτζάνι παγωμένο νερό ώστε να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα στύβουμε και τα λιώνουμε σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό. Ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσουν εντελώς οι ζελατίνες. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το ζαχαρούχο. Προσθέτουμε τις διαλυμένες ζελατίνες ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 20 λεπτά. Κόβουμε τα ζελέ σε κυβάκια και τα βάζουμε όλα μαζί μπερδεμένα σε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα, καλύτερα πλαστική ή από σιλικόνη. Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε απαλά ώστε τα πολύχρωμα κυβάκια να πάνε παντού. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι το γλυκό να πήξει πολύ καλά. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Διατηρούμε το μωσαϊκό στο ψυγείο.
Μυστικά:
Μπορούμε να κάνουμε μείξη χρωμάτων ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας νέες αποχρώσεις για τα ζελέ.
Τα ζελέ γίνονται πιο γευστικά άμα τα φτιάχνουμε με χυμό φρούτων αντί για νερό.
Θα πρέπει η ζελατίνη να είναι πολύ καλά διαλυμένη προτού την προσθέσουμε στο μείγμα γιαουρτιού. Αν κάτι πάει λάθος, ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό με τις ζελατίνες, ανακατεύοντας συνεχώς.