Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Καραμέλα
1 κονσέρβα (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
Μπισκότο
180 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για το ταψί
60 γρ. ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλιας
1 τσιμπιά αλάτι
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
Σοκολάτα
180 γρ. κουβερτούρα της αρεσκείας μας (π.χ. μπίτερ ή γάλακτος ή πραλίνα)
1 κουτ. γλυκού βούτυρο
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε την καραμέλα: Βάζουμε το κουτί με το ζαχαρούχο σε μια κατσαρόλα. Τη γεμίζουμε με νερό, τόσο που να καλύπτεται το κουτί. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες από τη στιγμή του κοχλασμού. Ενδιαμέσως προσθέτουμε, όποτε χρειάζεται, νερό ώστε το κουτί να μένει πάντα καλυμμένο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κλειστό κουτί να κρυώσει για 2 ώρες. Αν το ανοίξουμε ζεστό θα «ανατιναχτεί».
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το μπισκότο: Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους μέσα στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη. Αφρατεύουμε το μείγμα χτυπώντας με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για μερικά λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Σταματάμε το μίξερ και αντικαθιστούμε το σύρμα με το φτερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τις βανίλιες., το αλάτι. και λίγο-λίγο το αλεύρι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί περίπου 30 Χ 30 εκ. Απλώνουμε τη ζύμη σε όλο τον πάτο του ταψιού, ευκολότερα με το χέρι.Ψήνουμε το μπισκότο στις αντιστάσεις του φούρνου για 20 λεπτά. Μετά το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη σοκολάτα για την επικάλυψη: Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο. Στερεώνουμε το μπολ σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Το νερό δεν θα πρέπει να ακουμπά τον πάτο του μπολ. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Συναρμολογούμε το γλυκό: Ανοίγουμε προσεχτικά την κονσέρβα με το καραμελωμένο ζαχαρούχο. Το αδειάζουμε πάνω από το μπισκότο και το στρώνουμε σε όλη την επιφάνειά του. Απλώνουμε από πάνω τη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε το γλυκό για 1 - 2 ώρες εκτός ψυγείου για να σφίξει η σοκολατένια επικάλυψη. Προτού σφίξει τελείως, κόβουμε σε κομμάτια, γιατί μετά θα δυσκολευτούμε. Τέλος, βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Μυστικό: Μπορούμε να καραμελώσουμε το ζαχαρούχο γάλα μέρες πριν. Απλώς, πριν το χρησιμοποιήσουμε, βουτάμε την κονσέρβα σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι, η καραμέλα απλώνεται πιο εύκολα.