Κείμενο: Νικολέτα Δελατόλα - Φώσκολου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα θεϊκό σιροπιαστό γλυκό! Νηστίσιμα μπακλαβαδάκια με δυο ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Εκτός από τα αμύγδαλα και τα καρύδια, η γέμιση περιέχει και παξιμάδι.
Υλικά
500 γρ. φύλλα κρούστας
250 γρ. καρυδόψιχα, καλά σπασμένη
250 γρ. αμυγδαλόψιχα, καλά σπασμένη
1 κούπα τριμμένο εφτάζυμο παξιμάδι ή φρυγανιά
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη
1 κούπα (200 γρ.) ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
Σιρόπι
200 ml (1 κούπα) νερό
500 γρ. (2 1⁄2 κούπες) ζάχαρη ή μέλι
2 κουτ. σούπας μέλι (αν χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη)
Διαδικασία
Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη (ή το μέλι). Αν επιλέξουμε ζάχαρη, θα προσθέσουμε και τις 2 κουτ. σούπας μέλι (βοηθάει να μη ζαχαρώσει το σιρόπι).
Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Μπακλαβαδάκια
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, το τριμμένο παξιμάδι, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε 1 φύλλο κρούστας, το διπλώνουμε στη μέση και το λαδώνουμε καλά.
Παίρνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το μείγμα που ετοιμάσαμε και το απλώνουμε κατά μήκος του φύλλου, σε ομοιόμορφη στενή γραμμή, στο κέντρο.
Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και λαδώνουμε την άκρη του φύλλου ώστε να κολλήσει το τελευταίο γύρισμά του.
Κόβουμε το ρολό σε κομμάτια περίπου των 4-5 εκ. και τα αραδιάζουμε σε σειρά σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και ψήνουμε τα μπακλαβαδάκια για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ξεφουρνίζουμε τα μπακλαβαδάκια και τα περιχύνουμε όπως είναι ζεστά, με μια κουτάλα, με το κρύο σιρόπι.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Τα σκεπάζουμε μόνο με ένα κομμάτι τούλι (για να αποφύγουμε τυχόν έντομα) αλλά όχι με πανί, ούτε τα κλείνουμε σε δοχείο, για να παραμείνουν τραγανά.