Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Ελαφρώς μπελαλίδικη αλλά με άρωμα και νοστιμιά σπάνιας φινέτσας! Είναι ιδανική βάση για ένα πλήθος από γλυκά όπως τούρτες και πάστες.
Υλικά
1 κιλό κάστανα, ακαθάριστα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
500 γρ. νερό + αρκετό ακόμη για το βράσιμο των κάστανων
750 γρ. ζάχαρη
1 λοβός βανίλιας, σχισμένος κάθετα στη μέση (ή 1 κάψουλα βανιλίνη, με διαφορετικό αρωματικό αποτέλεσμα)
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή κονιάκ (30 - 40 γρ.)
Μυστικά
Είναι προτιμότερο να διατηρούμε την κρέμα στο ψυγείο. Έτσι μπορούμε να έχουμε όλο το χειμώνα μια κρέμα κάστανο την οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως βάση σε πολλά γλυκίσματα.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κρέμα κάστανο, χαράζουμε τα κάστανα με ένα μαχαίρι από την κορυφή προς τη βάση.
Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει (όχι τα 500 γρ. της συνταγής).
Προσθέτουμε το αλάτι και τα βράζουμε για 30 λεπτά.
Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε λίγα-λίγα και με τη μύτη ενός μαχαιριού τα καθαρίζουμε από την εξωτερική και την εσωτερική λεπτή φλούδα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα 500 γρ. νερό, τη ζάχαρη, τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας ή τη βανιλίνη, καθώς και ολόκληρο τον λοβό.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το σιρόπι να γίνει διάφανο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 3/4 του σιροπιού στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα και τα πολτοποιούμε πολύ καλά.
Ενσωματώνουμε αυτόν τον πολτό στο υπόλοιπο σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ποτό, ανακατεύουμε, πετάμε τον λοβό βανίλιας και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Σφραγίζουμε καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Η κρέμα κάστανο διατηρείται για πολύ καιρό στο ψυγείο.