Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Για το παντεσπάνι
3 κρόκοι αυγών
75 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
1 κουταλιά κακάο, κοσκινισμένο
120 γρ. ασπράδια αυγών (από 4 μεσαίου μεγέθους αυγά)
90 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
140 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη
30 γρ. Cointreau (ποτό με γεύση πορτοκάλι) ή λικέρ πορτοκάλι
Για τη γέμιση
420 γρ. λευκή σοκολάτα
450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ με το σύρμα μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι, ακέρωτο
40 γρ. ανθόνερο
Διαδικασία
Παντεσπάνι
Xτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα σε μαρέγκα. Οταν η μαρέγκα δέσει και γίνει σφιχτή, προσθέτουμε σιγά-σιγά τους κρόκους και σταματάμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα σε ορθογώνιο διαστάσεων περίπου 40x30 εκ. Ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να βράζει). Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το ποτό.
Γέμιση
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα ή ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Αφήνουμε τη θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας να φτάσει στους 40° - 42° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή απλώς την ακουμπάμε με το δάχτυλο - πρέπει να τη νιώθουμε ζεστή) και την ανακατεύουμε απαλά με την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ανθόνερο. Θέλει προσοχή στο ανακάτεμα για να μη μας κόψει.
Συναρμολόγηση
Με πολλή προσοχή γυρίζουμε ανάποδα το παντεσπάνι με τη λαδόκολλα πάνω σε μια άλλη λαδόκολλα και ξεκολλάμε προσεκτικά την πρώτη. Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι.
Απλώνουμε τα 3/4 της γέμισης στην επιφάνειά του και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό («βοηθώντας» το με τη λαδόκολλα). Το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει και να στερεοποιηθεί, για περίπου 3 ώρες.
Με μια παλέτα (φαρδιά σπάτουλα χωρίς χερούλι - στα μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας) ή με ένα φαρδύ μαχαίρι καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη κρέμα, δημιουργώντας πτυχώσεις.