Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΕπιλέγουμε όποιο από τα ζελέ θέλουμε ή φτιάχνουμε και τα τρία, αν θέλουμε να έχουμε ποικιλία, τριπλασιάζοντας σε αυτή την περίπτωση τη δόση της κρέμας.
Υλικά
Για το ζελέ ροδάκινο
400 γρ. ροδάκινα πολτοποιημένα (καθαρό βάρος)
40 γρ. νερό
40 γρ. ζάχαρη
15 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
λίγο φρέσκο δεντρολίβανο
Για το ζελέ πεπόνι
200 γρ. πεπόνι πολτοποιημένο (καθαρό βάρος)
20 γρ. ζάχαρη
20 γρ. νερό
10 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
λίγη φρέσκια μέντα
Για το ζελέ καρπούζι
400 γρ. καρπούζι πολτοποιημένο (καθαρό βάρος)
40 γρ. ζάχαρη
40 γρ. νερό
15 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
λίγος φρέσκος βασιλικός
Για την κρέμα γιαουρτιού
400 γρ. γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό
40 γρ. μέλι
5 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
Μυστικά
Αν προτιμάμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γυάλινα ποτήρια για τα ζελέ, οπότε δεν θα χρειαστεί να τα ξεφορμάρουμε.
Διαδικασία
Ζελέ
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν.
Βράζουμε για μισό λεπτό τη ζάχαρη με το νερό και τα φύλλα του μυρωδικού.
Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, το σουρώνουμε από τα φύλλα του μυρωδικού και προσθέτουμε τις ζελατίνες, αφού τις στραγγίξουμε από το νερό.
Ανακατεύουμε για να διαλυθούν και προσθέτουμε σιγά σιγά τον πολτό του φρούτου (αν τον ρίξουμε απότομα, θα παγώσει το σιρόπι κατά τόπους και θα δημιουργηθούν ίνες).
Μοιράζουμε το μείγμα σε φόρμες της αρεσκείας μας, γεμίζοντάς τες μέχρι τα 2/3 περίπου.
Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια των ζελέ, ώστε να μπορεί να συγκρατήσει την κρέμα (δεν τα αφήνουμε όμως να πήξουν εντελώς, γιατί δεν θα κολλήσουν οι δύο στρώσεις μεταξύ τους).
Κρέμα γιαουρτιού
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό. Μόλις μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα διαλύουμε σε ελάχιστο ζεστό νερό (περίπου 1 κουταλιά της σούπας).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι και ρίχνουμε ελάχιστο από αυτό μέσα στη λιωμένη ζελατίνη.
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πίσω στο μπολ με το υπόλοιπο γιαούρτι. Ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά.
Γεμίζουμε τις φόρμες στις οποίες έχουμε ήδη βάλει το ζελέ του φρούτου.
Αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε τα γλυκά βυθίζοντας τις φόρμες σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζοντάς τες σε πιάτα.