Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΝηστίσιμη γαλατόπιτα με γάλα καρύδας αντί για αγελάδος νόστιμη και υγιεινή.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΑΣΥΡΑ
Υλικά
Ζαχαρούχο γάλα καρύδας
2 κουτιά γάλα καρύδας (σε τσίγκινο κουτί, όχι το ρόφημα αμυγδάλου που πωλείται σε χάρτινο κουτί)
2/3 κούπας ζάχαρη
Γαλατόπιτα
500 γρ. φύλλο κρούστας
170 γρ. αλατισμένη μαργαρίνη, λιωμένη σε χαμηλή φωτιά + λίγη ακόμα για το σκεύος
2 κονσέρβες κρέμα καρύδας (προσοχή, είναι διαφορετικό υλικό από το γάλα καρύδας - αφήνουμε τη μία κονσέρβα στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ)
Σερβίρισμα
λίγη κανέλα σε σκόνη ανάμεικτοι ξηροί καρποί της αρεσκείας μας καβουρδισμένοι και ανάλατοι (π.χ. φιστίκια Αιγίνης, φουντούκια, αμύγδαλα κ.ά.)
Διαδικασία
Ζαχαρούχο γάλα καρύδας:
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα καρύδας με τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 40 λεπτά, μέχρι το υγρό να μείνει το μισό, ανακατεύοντας τακτικά (κάθε 5 λεπτά). Στο τέλος πρέπει να πάρουμε γύρω στα 400 γρ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει – όσο κρυώνει, τόσο πιο παχύρρευστο θα γίνεται. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 10 μέρες. Από αυτή τη συνταγή θα προκύψουν περίπου 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα καρύδας, όσο χρειαζόμαστε. Το αφήνουμε στην άκρη.
Γαλατόπιτα
Ρυθμίζουμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Αλείφουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού (28 x 38 εκ.), ιδανικά να είναι στις διαστάσεις των φύλλων κρούστας (αλλιώς, κόβουμε τα φύλλα στο μήκος του ταψιού μας).
Απλώνουμε κάθε φύλλο κρούστας σε λεία επιφάνεια και το σουρώνουμε, με τη μακριά πλευρά στραμμένη προς το μέρος μας, σε μια χαλαρή λωρίδα από πιέτες. Μεταφέρουμε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τακτοποιώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί.
Αλείφουμε γενναιόδωρα με την υπόλοιπη λιωμένη μαργαρίνη τα φύλλα παντού, στις γωνίες και ανάμεσα στις πτυχώσεις.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι το φύλλο να αποκτήσει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
Βγάζουμε την κονσέρβα με την κρέμα καρύδας από το ψυγείο με προσοχή, χωρίς να την ανακινήσουμε. Την ανοίγουμε και θα παρατηρήσουμε ότι το μείγμα μέσα έχει διαχωριστεί. Με προσοχή θα βγάλουμε από το κουτάκι μόνο την κρέμα καρύδας και όχι το νερό που βρίσκεται στον πάτο του κουτιού. Αδειάζουμε την κρέμα σε δοσομετρητή. Ανοίγουμε και το δεύτερο κουτάκι (που δεν είχαμε βάλει στο ψυγείο και δεν θα έχει διαχωριστεί) και αδειάζουμε στον δοσομετρητή όσο χρειάζεται ώστε να φτάσουμε συνολικά τα 500 ml. Ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε αμέσως την επιφάνεια με το ζαχαρούχο γάλα καρύδας και την κρέμα καρύδας.
Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 5 έως 10 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του μείγματος γάλακτος και κρέμας καρύδας και οι άκρες του γλυκού να αρχίσουν να φουσκώνουν.
Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με την κανέλα και τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.