Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΣυνηθίζεται στη βόρεια Ιταλία και στην Ελβετία, ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστο να τη δούμε και στην Τοσκάνη, όπως και σε άλλα μέρη της Ιταλίας. Η καταγωγή της είναι αγροτική - τυπικό δείγμα της cucina povera. Λένε ότι την επινόησαν βοσκοί για να αξιοποιήσουν το μπαγιάτικο ψωμί και φρούτα που είχαν απομείνει στο αμπάρι στα τέλη του καλοκαιριού, πριν αφήσουν τα βουνά για να κατηφορίσουν μαζί με τα κοπάδια τους πιο χαμηλά, στα χειμαδιά. Υπάρχουν παραλλαγές με διάφορα φρούτα αλλά και με σοκολάτα. Ο Στέλιος Παρλιάρος ετοιμάζει κλασικά και αγαπημένα τοσκανέζικα γλυκά.
Υλικά
300 γρ. ψίχα από παλιό ψωμί, κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
4 μήλα
6 αυγά
200 γρ. ζάχαρη + λίγη για το ταψί
600 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
200 γρ. φρουί γλασέ, ψιλοκομμένα
8-10 μπισκότα amaretti, θρυμματισμένα (προαιρετικά)
λίγο βούτυρο για το ταψί
Διαδικασία
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και το γάλα και προσθέτουμε το τεμαχισμένο ψωμί. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τα φρουί γλασέ, τα μπισκότα (αν τα βάλουμε) και τα δύο μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Καθαρίζουμε τα άλλα δύο μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια του γλυκού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 50-55 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.