Φωτογραφία: A. D. food studio / Φωτογράφος: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΦίνο και πρωτότυπο επιδόρπιο. Ετοιμάστε αρκετή από τη μαρμελάδα καρπούζι, ώστε να διατηρήσετε όλο το χρώμα και άρωμα του καλοκαιριού για περισσότερο καιρό.
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
Για τη μαρμελάδα καρπούζι
4 κούπες κομματάκια από ψίχα καρπουζιού, χωρίς κουκούτσια
1/8 κούπας χυμός λεμονιού
1 συσκευασία (50 γρ.) πηκτίνη για μαρμελάδες
2 κούπες ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Για τις μαρέγκες
2 ασπράδια από μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα μέντας
150 γρ. τυρί κρέμα, κρύο
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κούπα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα, από το ψυγείο
3 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα μέντας (ή 2 κουτ. σούπας λικέρ μέντας)
Για το σερβίρισμα
ξύσμα λεμονιού
φύλλα μέντας
Μυστικά
Φτιάχνουμε όσες τέτοιες φωλιές θέλουμε, κάθε φορά που πρόκειται να σερβίρουμε. Οι άδειες μαρέγκες διατηρούνται για αρκετές μέρες, κλεισμένες σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, μακριά από υγρασία και σίγουρα όχι στο ψυγείο.
Διαδικασία
Μαρμελάδα καρπούζι
Για να φτιάξουμε πάβλοβες με κρέμα μέντας και μαρμελάδα καρπούζι ξεκινάμε με τη μαρμελάδα καρπούζι. Πολτοποιούμε τα κομμάτια του καρπουζιού σε πολυκόφτη. Συνολικά ο πουρές που χρειαζόμαστε θα πρέπει να είναι 2 κούπες.
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε την πηκτίνη με 1/4 κούπας από τη μετρημένη ζάχαρη, τα αδειάζουμε στον πουρέ καρπουζιού και ανακατεύουμε καλά.
Βράζουμε τον πολτό για λίγα λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην «αρπάξει» στον πάτο της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη όσο το μείγμα κοχλάζει έντονα και συνεχίζουμε τον έντονο βρασμό για άλλο 1 λεπτό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Η ποσότητα που φτιάξαμε θα πρέπει να είναι περίπου 5 κούπες – χρησιμοποιούμε όση θέλουμε και την υπόλοιπη την αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα.
Μαρέγκες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το μεγάλο ταψί του φούρνου.
Στον καθαρό και εντελώς στεγνό κάδο του μίξερ πάγκου ανακατεύουμε τα ασπράδια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Με το σύρμα ξεκινάμε να χτυπάμε το μείγμα με χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρίσει.
Δυναμώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια μαρέγκα πηχτή, γυαλιστερή, ογκώδης και με σφιχτές κορυφές.
Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα.
Πάνω στο αντικολλητικό χαρτί σχηματίζουμε 10 «φωλιές» σε σχήμα αυγού βάζοντας μεγάλες ακανόνιστες κουταλιές από τη μαρέγκα. Το σχήμα τους δεν θα αλλάξει σχεδόν καθόλου κατά το ψήσιμο, οπότε υπολογίζουμε ακριβώς το μέγεθος που θέλουμε να έχουν. Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα.
Σβήνουμε τον φούρνο, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα, και αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν εντελώς μέσα στον φούρνο – ίσως χρειαστεί όλο το βράδυ.
Κρέμα μέντας
Στον (καθαρό και στεγνό) κάδο του μίξερ πάγκου χτυπάμε το τυρί κρέμα και την άχνη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σταδιακά προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος ρίχνουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής, δυναμώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτουμε το εκχύλισμα μέντας ή το λικέρ και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα. Διατηρούμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Σερβίρισμα
Βάζουμε μια «φωλιά» μαρέγκας σε ένα πιάτο και τη γεμίζουμε με την κρέμα μέντας με ένα κουτάλι. Περιχύνουμε με μαρμελάδα καρπούζι και γαρνίρουμε με φυλλαράκια μέντας και λίγο ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε αμέσως.