Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΓια το ιδανικό κλείσιμο ενός γιορτινού τραπεζιού δοκιμάστε μήλα ψημένα σε κρασί με μπαχαρικά. Σερβίρονται με σαντιγί ή παγωτό και σάλτσα από το κρασί μέσα στο οποίο μαγειρεύτηκαν.
Μπάμπης Ζιντίλης
Υλικά
- 6 κόκκινα μήλα, κατά προτίμηση Πηλίου
- 750 ml κόκκινο, γλυκό κρασί
- 250 ml νερό
- 2 λοβοί βανίλιας, κομμένοι στη μέση (κατά μήκος) με ένα μαχαιράκι
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 2-3 ξυλάκια κανέλας
- 18 καρφάκια γαρίφαλο
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, σε κυβάκια + 50 γρ. βούτυρο για τη σάλτσα
- 6 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη, για το πασπάλισμα
- παγωτό βανίλια ή σαντιγί για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μήλα σε κρασί, ξεκινάμε πλένοντας καλά τα μήλα και χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα καρφώνουμε 3 γαρίφαλα στο καθένα.
- Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που ιδανικά να τα χωράει όλα σε μία στρώση και προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, το νερό, τους λοβούς βανίλιας, το ξύσμα και τις κανέλες.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις τα υγρά αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Δοκιμάζουμε, τρυπώντας με ένα μαχαιράκι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Μεταφέρουμε τα μήλα σε βαθύ ταψί που ιδανικά να τα χωράει ακριβώς και τα περιχύνουμε με το μισό υγρό της κατσαρόλας.
- Βάζουμε από ένα κομματάκι βούτυρο πάνω σε κάθε μήλο και πασπαλίζουμε το καθένα με 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Εάν αρχίσουν να μαλακώνουν πολύ, αλλά δεν έχουν καραμελώσει, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου.
- Το υπόλοιπο υγρό της κατσαρόλας το βράζουμε για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να σχηματιστεί μια παχύρρευστη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά ή κρύα, με τη σάλτσα και παγωτό βανίλια ή σαντιγί.