Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η κρέμα του Στέλιου Παρλιάρου με ξινομυζήθρα και γρήγορη σάλτσα σταφυλιού είναι τόσο εύκολη όσο και φινετσάτη.
Υλικά
Για την κρέμα
- 500 ml κρέμα γάλακτος, περίπου 36% λιπαρά
- 100 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 70 γρ. ζάχαρη
- 15 γρ. ζελατίνη, μουλιασμένη σε μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά, ώστε να μαλακώσει
- 400 γρ. ξινομυζήθρα
Για τη σάλτσα
- 500 γρ. σταφύλια (καθαρό βάρος), ανάμεικτα (λευκά και μαύρα, αν θέλουμε), χωρίς κουκούτσια, καλά πλυμένα
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 30 γρ. ζάχαρη καστανή
Διαδικασία
- Για την κρέμα με ξινομυζήθρα και σάλτσα σταφυλιού του Στέλιου Παρλιάρου, ξεκινάμε με την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το γάλα να αρχίσει να φουσκώνει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε με τα χέρια μας τη ζελατίνη ώστε να στραγγίσει από το νερό και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν, να πήξει ελαφρώς η κρέμα και να γίνει χλιαρή.
- Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με ένα μίξερ χειρός, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
- Τη μοιράζουμε σε ατομικά ποτήρια ή μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες μέχρι να κρυώσει και να πήξει.
Σάλτσα
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λιώσουν.
- Ρίχνουμε τα σταφύλια, πολύ προσεκτικά για να μην καούμε, και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να σχηματιστεί μια σάλτσα σαν ρευστή καραμέλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε στην άκρη για περίπου 2 λεπτά, να γίνει χλιαρή, τη μοιράζουμε στα ποτήρια ή στα μπολ με την κρέμα και σερβίρουμε.





