Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΚάποτε ήταν το απόλυτο επιδορπιακό γλυκό των καλών εστιατορίων. Έπειτα μάθαμε να το φτιάχνουμε στο σπίτι και έγινε το πιο φίνο κέρασμα.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Για την καραμέλα
- 140 γρ. ζάχαρη
- 50 ml νερό
Για την κρέμα
- 180 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 120 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 90 γρ. ζάχαρη
- 2 μεσαία αυγά
- 2 κρόκοι από μεσαία αυγά
- 1/2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια ή τα σπόρια από 1 λοβό βανίλιας
Διαδικασία
Καραμέλα
- Για να φτιάξουμε την κρέμα καραμελέ ξεκινάμε πρώτα με την καραμέλα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε, έως ότου γίνει μια ξανθιά καραμέλα.
- Όσο είναι ακόμα καυτή η καραμέλα, τη μοιράζουμε σε 6 φορμάκια κρέμας καραμελέ και την αφήνουμε να κρυώσει. Αν δεν έχουμε τα ειδικά φορμάκια, χρησιμοποιούμε πυρίμαχα μπολάκια γιαουρτιού, αλλά θα βγουν λιγότερες μερίδες.
Κρέμα
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα σποράκια της βανίλιας ή την υγρή βανίλια και τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και ζεσταίνουμε σε μεσαία φωτιά, μέχρι να αρχίζουν να σχηματίζονται ατμοί.
- Στη συνέχεια, σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους και το υπόλοιπο μισό της ζάχαρης και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας από το κατσαρολάκι σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών στο μπολ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα.
- Περνάμε το μείγμα από σουρωτήρι και το μοιράζουμε στα φορμάκια. Τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί, τα καλύπτουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 130°C, για 1 ώρα.
- Όταν ψηθούν οι κρέμες, περιμένουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
- Την ώρα του σερβιρίσματος, πιέζουμε περιφερειακά την επιφάνεια της κρέμας καραμελέ ώστε να «ξεκολλήσει» λίγο, σκεπάζουμε με το πιατάκι σερβιρίσματος και αναποδογυρίζουμε με μια έντονη κίνηση ώστε να «γλιστρήσει» η κρεμ καραμελέ.