Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η κομπόστα έχει τις καταβολές της στο χσάφτι, ένα γλυκό που έκαναν από παλιά στο Ζαγόρι, χρησιμοποιώντας πολλά ανάμεικτα ξερά φρούτα του βουνού, όπως σούρβα, δαμάσκηνα, σταφύλια, κυδώνια, κεράσια, σύκα. Η αποξήρανση ήταν τότε βασικός τρόπος συντήρησης των φρούτων, τα οποία στη συνέχεια τα μούσκευαν για να μαλακώσουν και τα έκαναν κομπόστα.
Έλλη Παπαγεωργίου
Υλικά
- 1,5 λίτρο νερό (ανάλογα και με το σκεύος – θα προσέξουμε τα φρούτα να βυθίζονται στο νερό)
- 50 ml χυμός λεμονιού
- 3 μήλα, κομμένα κυδωνάτα
- 2 κυδώνια, κομμένα κυδωνάτα*
- 5 δαμάσκηνα ξερά
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες της αρεσκείας μας
- 800 γρ. ζάχαρη
Μυστικά
Κανονικά δεν αφαιρούν τις φλούδες και τα κουκούτσια των κυδωνιών, γιατί έχουν μπόλικη πηκτίνη και βοηθούν να δέσει το σιρόπι. Τα αφήνουν και τα αφαιρεί ο καθένας στο πιάτο του. Αν όμως εμείς δεν θέλουμε να υποβάλουμε τους καλεσμένους μας σε αυτή τη μικρή ταλαιπωρία, μπορούμε να καθαρίσουμε εντελώς τα κυδώνια και να τυλίξουμε φλούδες και κουκούτσια σε ένα τουλπάνι που θα δέσουμε σφιχτά και θα ρίξουμε στο ταψί. Στο τέλος, θα το αφαιρέσουμε. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι ξερά φρούτα θέλουμε στην κομπόστα. Ανάλογα με το είδος των φρούτων και αν είναι φρέσκα ή ξερά, τα προσθέτουμε σταδιακά.
Διαδικασία
- Για τη κομπόστα με φρέσκα και ξερά φρούτα, φουρνιστή, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, στον αέρα.
- Σε ένα μεσαίο ταψί βάζουμε το νερό και τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τα κυδώνια. Θα πρέπει να βυθίζονται στο υγρό.
- Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο, ώστε να μη διαφεύγουν οι υδρατμοί, αλλιώς ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό κατά το ψήσιμο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
- Έπειτα ρίχνουμε μέσα και τα μήλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα φρούτα, τόσο που να τρυπιούνται. Ξεσκεπάζουμε και σκορπίζουμε πάνω τους τη ζάχαρη.
- Βάζουμε ξανά το ταψί στον φούρνο, χωρίς αλουμινόχαρτο στο εξής, και ψήνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, να δέσει το σιρόπι και τα φρούτα να γυαλίσουν και να γίνουν κάπως διάφανα, για περίπου 30-40 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Διατηρούμε την κομπόστα σε τάπερ ή σε γυάλινο βάζο. Σε θερμοκρασία δωματίου κρατάει για 2-3 μέρες. Αν θέλουμε να κρατήσει λίγες ακόμα μέρες, τη βάζουμε στο ψυγείο.