
Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΤο κέικ του Θοδωρή Μωϋσίδη, pastry chef του εστιατορίου «Βαρούλκο Seaside», είναι κάπως μπελαλίδικο, αλλά φίνο και αρχοντικό και αξίζει κάθε λεπτό της ετοιμασίας του! Δεν είναι ένα καθημερινό κέικ, επιλέξτε το για μια ιδιαίτερη περίσταση και οργανώστε αναλόγως τον χρόνο σας, γιατί απαιτεί συντονισμό και προσεκτική προετοιμασία.
Θοδωρής Μωϋσίδης
Υλικά
Για το κέικ
- 95 γρ. ασπράδια (από περίπου 3 μεσαίου μεγέθους αυγά)
- 50 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 90 γρ. κρόκοι αυγών (από περίπου 4 αυγά)
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 150 γρ. κόκκινα φρούτα ανάμεικτα, κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα
Για τη βάση τάρτας
- 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κρύο, σε κυβάκια + λίγο επιπλέον, μαλακωμένο, για τη φόρμα
- 90 γρ. ζάχαρη άχνη
- 30 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 1 αυγό μεσαίου μεγέθους
- 235 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 100 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. κρόκοι αυγών (από περίπου 5 αυγά μεσαίου μεγέθους)
- 400 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Διαδικασία
Βάση τάρτας
- Για το κέικ-τάρτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κόκκινα φρούτα, ξεκινάμε με τη βάση τάρτας.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά με το φτερό μέχρι να ενωθούν, χωρίς να το παρακάνουμε με το χτύπημα.
- Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας, βάζουμε εκεί τη ζύμη και τη σκεπάζουμε με δεύτερο φύλλο λαδόκολλας.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε δίσκο με διάμετρο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας και πάχος 2 χιλιοστά.
- Στρώνουμε το φύλλο στη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Κόβουμε τη ζύμη που εξέχει. Αφήνουμε κατά μέρος.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
- Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και το φτερό.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τους κρόκους μέχρι να αναμειχθούν.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι να κάψουν, αλλά να μην αφρίσουν και φουσκώσουν.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το 1/3 του υγρού μέσα στο μπολ με το μείγμα κρόκων, χτυπώντας καλά με το σύρμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο υγρό, την ξαναβάζουμε στη φωτιά και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια δεμένη, πυκνή κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα στον καθαρό κάδο του μίξερ. Χτυπάμε με το φτερό μέχρι η κρέμα να κρυώσει κάπως και να γίνει χλιαρή.
Κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε μαρέγκα, σχετικά σφιχτή.
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε 500 γρ. από την (κρύα πλέον) κρέμα ζαχαροπλαστικής, προσθέτουμε τους κρόκους, το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. (Την υπόλοιπη κρέμα τη διατηρούμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως να γεμίσουμε ταρτάκια, μπισκότα κ.ά.).
- Προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας με μεγάλες και απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα, ώστε το μείγμα να μη χάσει τον όγκο του και το κέικ να γίνει αφράτο.
- Τέλος, προσθέτουμε τα κόκκινα φρούτα και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα για λίγο, ίσα να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη βάση της τάρτας μέσα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το σερβίρουμε.