Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΑφράτο σαν μπαμπάκι, φουσκωτό σαν σουφλέ, μαλακό σαν παντεσπάνι και τρεμουλιαστό σαν πανακότα ή φρουί ζελέ. Είναι το japanese cheesecake ένα θαύμα της ζαχαροπλαστικής;
Υλικά
Για το cheesecake
200 γρ. τυρί κρέμα
20 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε μικρά κομμάτια
50 γρ. γάλα
3 κρόκοι αυγών (50 γρ.)
3 ασπράδια αυγών (110 γρ.)
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
55 γρ. ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
φρούτα του δάσους ή φράουλες ή μαρμελάδα
Διαδικασία
Για το japanese cheesecake θα ξεκινήσουμε από την προετοιμασία της φόρμας. Χρησιμοποιούμε μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 15-18 εκ. και με ύψος τουλάχιστον 5-6 εκ. Την καλύπτουμε εσωτερικά με λαδόκολλα: κόβουμε και τοποθετούμε στον πάτο της ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας και τοποθετούμε δύο λωρίδες λαδόκολλας στα πλαϊνά, πιο φαρδιές από τα τοιχώματα ώστε να εξέχουν από αυτά ελαφρώς.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το τυρί κρέμα, το βούτυρο και το γάλα. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε απαλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο και ομοιογενές μείγμα. Δεν το αφήνουμε να ζεσταθεί παραπάνω.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους. Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, με το σύρμα, μέχρι να γίνει μια αφράτη μαρέγκα που στέκεται· όταν ανασηκώνουμε το σύρμα, θα πρέπει να σχηματίζονται μαλακές κορυφές.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε τρεις δόσεις στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, από πάνω προς τα κάτω, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και την χτυπάμε ελαφρώς πάνω στον πάγκο εργασίας για να απλώσει ομοιόμορφα το μείγμα.
Τοποθετούμε τη φόρμα μέσα σε ένα βαθύ ταψάκι ή πυρέξ στο οποίο ρίχνουμε βραστό νερό, τόσο που να καλύψει τη φόρμα του τσίζκεϊκ μέχρι τα μισά του ύψους της.
Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 100°C και ψήνουμε για 1 ώρα. Έπειτα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά. Προς το τέλος, το τσίζκεϊκ θα φουσκώσει αρκετά και θα ροδίσει.
Το βγάζουμε και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει - σταδιακά θα αρχίσει να πέφτει ο όγκος του.
Μόλις φτάσει στο χείλος της φόρμας, το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το πάνω σε ένα πιάτο καλυμμένο με λαδόκολλα. Ξεκολλάμε τις λαδόκολλες που έχουν κολλήσει πάνω του και το αναποδογυρίζουμε ξανά πάνω σε μια πιατέλα, ώστε να επανέλθει στη σωστή του θέση.
Το σερβίρουμε πασπαλισμένο προαιρετικά με άχνη ζάχαρη και συνοδεύουμε με φρούτα του δάσους ή φρέσκες φράουλες ή με μια μαρμελάδα της αρεσκείας μας.