
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΜε ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια χαράσσουμε έναν σταυρό στην επιφάνεια του ζυμαριού.
Αλείφουμε τη φογάτσα μέσα στη φόρμα με το μείγμα κρόκου-γάλακτος.
Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
Αφήνουμε τη φογάτσα έτσι, αναποδογυρισμένη, για 8-10 ώρες.
Βαλάντης Κορακιανίτης
Υλικά
Για το μείγμα μαγιάς
- 15 γρ. ξηρή μαγιά
- 20 ml νερό χλιαρό
- 15 γρ. ζάχαρη
Για το 1ο ζυμάρι
- 300 γρ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
- 130 ml νερό
- 60 γρ. ζάχαρη
- 90 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κατά προτίμηση Κερκύρας
- 60 γρ. κρόκοι αυγών (είναι οι κρόκοι από 3 αυγά)
Για το 2ο ζυμάρι
- 15 γρ. μέλι δάσους, σκούρο
- ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 5 ml (1 κουτ. γλυκού) μπράντι
- 200 γρ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
- 50 ml νερό
- 85 γρ. ζάχαρη
- 65 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κατά προτίμηση Κερκύρας
- 40 γρ. κρόκος αυγού (από 2 αυγά)
- 8 γρ. αλάτι ψιλό
Για την επικάλυψη
- 1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 1 κουτ. γλυκού γάλα
- 2-3 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
Εργαλεία
- 1 σκληρή χάρτινη φόρμα για πανετόνε, διαμέτρου 20,5 και ύψους 6,5 εκ. (σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας)
- 2 μακριές μεταλλικές σούβλες
Διαδικασία
Μείγμα μαγιάς
- Για να φτιάξουμε το κερκυραϊκό τσουρέκι φογάτσα, αρχικά ανακατεύουμε, σε μπολάκι, όλα τα υλικά.
- Στη συνέχεια, αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα.
1ο ζυμάρι
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το αλεύρι με το νερό σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα λείο ζυμάρι.
- Σταματάμε το μίξερ, σκεπάζουμε τον κάδο σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και χτυπάμε με το φτερό για άλλα 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε 3 δόσεις, χτυπώντας κάθε δόση για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία.
- Σταματάμε το μίξερ, βγάζουμε το φτερό και προσαρμόζουμε τον γάντζο για ζύμες.
- Προσθέτουμε το βούτυρο σε 3 δόσεις και χτυπάμε κάθε δόση για 5-8 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο ζυμάρι και η ζύμη να γίνει λεία και ελαφρώς γυαλιστερή.
- Τέλος, ρίχνουμε τους κρόκους επίσης σε 3 δόσεις, χτυπώντας κάθε δόση για 5 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν και το ζυμάρι να γίνει και πάλι εντελώς λείο.
- Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα ευρύχωρο μπολ.
- Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε σχετικά χλιαρό σημείο (όχι ιδιαίτερα ζεστό) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.
2ο ζυμάρι
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το μπράντι.
- Αφήνουμε κατά μέρος.
- Καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ.
- Βάζουμε εκεί το φουσκωμένο πρώτο ζυμάρι, χωρίς να το ξεφουσκώσουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και τη μισή ποσότητα νερού.
- Ζυμώνουμε με το φτερό για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μείγμα μελιού-μπράντι, εναλλάξ και σε 3 δόσεις, χτυπώντας κάθε φορά για 5-8 λεπτά, πάντα σε μέτρια ταχύτητα.
- Ρίχνουμε το βούτυρο σε 3 δόσεις, χτυπώντας κάθε δόση για 5-7 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Σταματάμε το μίξερ, αφαιρούμε το φτερό και προσαρμόζουμε τον γάντζο.
- Ρίχνουμε τα 40 γρ. κρόκο αυγού σε 3 δόσεις, χτυπώντας κάθε δόση για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα απόλυτα λείο ζυμάρι.
- Ρίχνουμε το αλάτι και το υπόλοιπο νερό και χτυπάμε για 3 λεπτά, μέχρι να αφομοιωθεί το νερό από το ζυμάρι, το οποίο πρέπει να είναι απόλυτα λείο και με μεταξένια υφή.
- Σταματάμε το μίξερ και αφήνουμε το ζυμάρι μέσα στον κάδο για 15 λεπτά, να ξεκουραστεί.
- Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε σχετικά χλιαρό σημείο για 20-40 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να φουσκώνει.
- Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας.
- Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα πορτοκάλι και το βάζουμε σε ένα ποτήρι.
- Το αφήνουμε κατά μέρος. Θα είναι ο μετρητής μας για το πότε θα πρέπει να ψήσουμε τη φογάτσα.
- Πλάθουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε μπάλα και τη βάζουμε μέσα στη χάρτινη θήκη όπου θα το ψήσουμε.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια χαράσσουμε έναν σταυρό στην επιφάνεια του ζυμαριού.
- Σκεπάζουμε χαλαρά με μια μεμβράνη.
- Περιμένουμε μέχρι το μικρό κομμάτι ζύμης μέσα στο ποτήρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140-150°C.
- Αλείφουμε τη φογάτσα μέσα στη φόρμα με το μείγμα κρόκου-γάλακτος, προσεκτικά για να μην την τρυπήσουμε και ξεφουσκώσει.
- Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνουμε για 55-65 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ωραία.
- Βγάζουμε τη χάρτινη φόρμα με τη φογάτσα από τον φούρνο και την ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας.
- Αμέσως την τρυπάμε με τις μεταλλικές σούβλες σε δύο σημεία, περίπου 1-2 εκ. πάνω από τη βάση της και κατά μήκος της, έτσι ώστε οι σούβλες να διαπεράσουν τη φογάτσα και να βγουν από την άλλη μεριά.
- Κρατώντας τις σούβλες γερά με τα χέρια μας, αναποδογυρίζουμε τη φογάτσα ώστε ο πάτος της φόρμας να έρθει προς τα πάνω.
- Έτσι η φογάτσα θα κρέμεται προς τα κάτω – δεν ανησυχούμε, δεν πρόκειται να αποκολληθεί από τη θήκη της. Με τον τρόπο αυτόν δεν θα «κάτσει» και θα παραμείνει με τον χαρακτηριστικό τρούλο της, φουσκωτή.
- Στερεώνουμε τις σούβλες στις πλάτες από δύο καρέκλες.
- Αφήνουμε τη φογάτσα έτσι, αναποδογυρισμένη, για 8-10 ώρες.
- Τη γυρίζουμε κανονικά πάνω σε πάγκο εργασίας και αφαιρούμε προσεκτικά τις σούβλες.
- Είναι έτοιμη για σερβίρισμα αμέσως ή μετά από όσες ώρες θέλουμε.