Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Αποθήκευση για αργότεραΚι αν έχουμε φάει τσιζκεϊκ τα τελευταία χρόνια! Πάντα όμως επιστρέφουμε στο αμερικανικό κλασικό cheesecake με το τυρί κρέμα, που ψήνεται στον φούρνο και βγαίνει κρεμώδες και ξινούτσικο τόσο όσο. Εδώ προτείνουμε να το σερβίρετε με την κλασική επικάλυψη με βύσσινα, αλλά εναλλακτικά μπορείτε να το σερβίρετε μόνο με φρέσκα φρούτα εποχής ή με μαρμελάδα.
Υλικά
Για τη βάση
250 γρ. μπισκότα digestive
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
110 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο, αλλά κρύο
Για τη γέμιση
600 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
180 γρ. ξινόκρεμα ή crème fraîche ή γιαούρτι αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη
1 κονσέρβα (των 425 γρ. περίπου) βύσσινα σε σιρόπι, στραγγισμένα
150 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Μυστικά
Αν δεν το καταναλώσουμε την ίδια μέρα, διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο, σκεπασμένο καλά με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το cheesecake, ξεκινάμε με τη βάση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
Αλέθουμε τα μπισκότα σε έναν πολυκόφτη σε σκόνη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
Το αδειάζουμε σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου περίπου 23 εκ.
Το απλώνουμε να καλύψει τον πυθμένα και το πιέζουμε με τον πάτο ενός ποτηριού, ώστε να γίνει μια ενιαία και συμπαγής βάση.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα οι άκρες. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και την ξινόκρεμα ή το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές κρεμώδες μείγμα.
Τέλος, ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης ομοιόμορφα πάνω από την κρύα βάση μπισκότου.
Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι το τσίζκεϊκ να σταθεροποιηθεί στην περιφέρεια, αλλά στο κέντρο να παραμείνει ελαφρώς τρεμουλιαστό.
Βγάζουμε το τσίζκεϊκ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για 2-3 ώρες.
Επικάλυψη & σερβίρισμα
Βάζουμε τα στραγγισμένα βύσσινα μαζί με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να βράζουν.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το αδειάζουμε στο κατσαρολάκι.
Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ξανά βράση τα βύσσινα και να δέσει ελαφρώς το λιγοστό σιρόπι τους (περίπου 7-8 λεπτά).
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα απλώνουμε πάνω στο τσίζκεϊκ λίγο πριν σερβίρουμε.