Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα διαφορετικό cheesecake με δύο λογιών κρέμες: την κλασική κρέμα τυριού του τσίζκεϊκ και μια μους λευκής σοκολάτας. Μπορείτε να το φτιάξετε και αντί τούρτας!
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
Για τη βάση
11⁄2 κούπα αλεσμένα σε σκόνη μπισκότα digestive
5 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κούπα σκούρα καστανή ζάχαρη (αυτή που μοιάζει με βρεγμένη άμμο)
400 γρ. μαρμελάδα μύρτιλο
Για τη γέμιση τυριού
650 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι αγελάδας
2 αυγά
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Για τη μους λευκής σοκολάτας
225 γρ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
225 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
225 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
Για τα ζαχαρωμένα μύρτιλα
1½ κούπα νερό
1½ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική + 1/2 κούπα επιπλέον
225 γρ. φρέσκα μύρτιλα (σε καλά μανάβικα και ντελικατέσεν)
Διαδικασία
Ζαχαρωμένα μύρτιλα (τα ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ)
Για το cheesecake με μους λευκής σοκολάτας και ζαχαρωμένα μύρτιλα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μικρή κατσαρόλα, τη 1 1⁄2 κούπα ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας αργά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μύρτιλα και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της ή με ένα πανί και αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Την επομένη στραγγίζουμε τα μύρτιλα.
Σε ένα ταψάκι σκορπίζουμε το 1/2 φλιτζάνι επιπλέον ζάχαρη.
Ρίχνουμε και τα στραγγισμένα μύρτιλα και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά με τη ζάχαρη.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε.
Βάση
Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. σε τρία κομμάτια αλουμινόχαρτο και το τυλίγουμε σφιχτά γύρω από το τσέρκι, φτάνοντας περίπου μέχρι τα μισά του ύψους τους (έτσι σχηματίσουμε έναν πυθμένα).
Ακουμπάμε το τσέρκι σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα, το βούτυρο, τη βανίλια και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
Αδειάζουμε το μείγμα της βάσης στο τσέρκι και φροντίζουμε να το απλώσουμε και στα τοιχώματα του σκεύους, φτάνοντας μέχρι τη μέση τους.
Ισιώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με τον πάτο ενός ποτηριού.
Απλώνουμε στο μείγμα τη μισή μαρμελάδα.
Αφήνουμε τη βάση κατά μέρος.
Γέμιση τυριού + Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Χτυπάμε με το μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το γιαούρτι και χτυπάμε για λίγο ακόμη, μέχρι να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αν χρειαστεί, σπρώχνουμε προς τα κάτω με μια ελαστική σπάτουλα όσο από το μείγμα έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
Αδειάζουμε το μείγμα τυριού στο τσέρκι, πάνω στη μαρμελάδα.
Βάζουμε το τσέρκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο, βαθύ ταψί, στο οποίο προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι η στάθμη του να φτάσει ως τη μέση των τοιχωμάτων του σκεύους.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μισάνοιχτη την πόρτα του, χωρίς να βγάλουμε από μέσα το ταψί με το τσέρκι. Αφήνουμε για 10 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το τσέρκι από το ταψί και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει για 20 λεπτά ακόμα.
Το ξεφορμάρουμε περνώντας ένα μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του σκεύους, για να ξεκολλήσει, και αφαιρούμε το τσέρκι.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 1 ώρα.
Αλείφουμε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη μαρμελάδα
Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες, μέχρι να σφίξει εντελώς.
Μους λευκής σοκολάτας
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Φροντίζουμε να μην ακουμπά ο πυθμένας του μπολ στην επιφάνεια του νερού.
Εναλλακτικά, τη λιώνουμε σε μπεν μαρί, στα 600 W, με συχνά διαλείμματα για ανακάτεμα.
Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει ελαφρά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά.
Σε καθαρό μπολ (και με καθαρά και στεγνά τα χτυπητήρια του μίξερ) χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη σαντιγί.
Προσθέτουμε το μείγμα τυριού-σοκολάτας, ανακατεύοντας καλά μέχρι να το ενσωματώσουμε.
Συναρμολόγηση
Βγάζουμε το cheesecake από το ψυγείο και αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη.
Απλώνουμε τη μισή μους στην επιφάνεια του γλυκού, πάνω στη μαρμελάδα (είναι κρύα και δεν διαλύεται).
Βάζουμε την υπόλοιπη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε μύτη-αστέρι.
Φτιάχνουμε ροζέτες με τη μους στην περιφέρεια του γλυκού.
Διακοσμούμε το cheesecake με τα ζαχαρωμένα μύρτιλα.