Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΟι Βρετανοί χωρίς πουτίγκα Χριστούγεννα δεν κάνουν. Το φρουτένιο γλύκισμα η ιστορία του οποίου πάει πολύ πίσω, μέχρι τον Μεσαίωνα, δεν λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.
Λίζα Κερμανίδου
Υλικά
Για τα μαριναρισμένα φρούτα
- 450 γρ. ξανθές σταφίδες
- 450 γρ. μαύρες σταφίδες
- 200 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι
- 150 γρ. αποξηραμένα κεράσια
- 120 γρ. ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 170 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 3/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 120 ml μπίρα India pale ale (ΙPA)
- 120 ml Grand Marnier
Για την πουτίγκα
- 170 γρ. φρέσκο μπριός ή ψωμί κομμένο σε κυβάκια
- 114 γρ. αλεύρι μαλακό
- 35 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
- 4 κουτ. γλυκού γάλα φρέσκο
- 2 αυγά
- 70 γρ. μέλι
- 90 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
- 85 γρ. τριμμένο καρότο
- 115 γρ. τριμμένο μήλο
- λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Για την brandy sauce
- 80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 5 γρ. κορν φλάουρ
- 3 κρόκοι αυγών
- 500 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 25 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 ml brandy
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε Christmas pudding, ξεκινάμε μία εβδομάδα νωρίτερα και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα μαριναρισμένα φρούτα σε ένα σκεύος και ανά δύο μέρες ανακατεύουμε (δεν χρειάζεται ψυγείο).
- Μόλις περάσουν οι επτά μέρες, μεταφέρουμε τα φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Αλέθουμε το μπριός στον πολυκόφτη μέχρι να πάρει μορφή κραμπλ (πιο χοντρό από ψίχουλα). Σε ένα μπολ το ανακατεύουμε με το αλεύρι και την αμυγδαλόσκονη.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα δαμάσκηνα με το τριμμένο καρότο και το μήλο.
- Στο μπολ με τα μαριναρισμένα φρούτα ρίχνουμε πρώτα το μείγμα του μπριός, προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά και το μέλι ανακατεύοντας καλά και στο τέλος ρίχνουμε το μείγμα με τα δαμάσκηνα, ανακατεύοντας ξανά με την κουτάλα.
- Βουτυρώνουμε δύο μικρές φόρμες για πουτίγκα ή δύο μπολ χωρητικότητας 1/2 λίτρου (μεταλλικά, κεραμικά ή γυάλινα πυρίμαχα) ή ένα μεγαλύτερο μπολ 1 λίτρου.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα πατικώνοντάς το και γεμίζοντας τις φόρμες μέχρι τα 3/4.
- Τοποθετούμε από πάνω ένα τσαλακωμένο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και τυλίγουμε γύρω γύρω τις φόρμες πολύ καλά με μεμβράνη για να μην περάσει μέσα νερό.
- Δένουμε με σπάγκο και δημιουργούμε με αυτόν ένα χερούλι στο πάνω μέρος για να μπορούμε να τις σηκώσουμε.
- Σε δύο κατσαρόλες που να χωρούν τα μπολ, βάζουμε από ένα αναποδογυρισμένο πιατάκι του τσαγιού στον πάτο.
- Ακουμπάμε μέσα τα μπολ με τις πουτίγκες και προσθέτουμε στην κατσαρόλα νερό, μέχρι η στάθμη του να φτάσει στο 1/4 των μπολ.
- Τοποθετούμε στη φωτιά (αρχικά σε δυνατή και, μόλις βράσει το νερό, τη χαμηλώνουμε) και αφήνουμε τις πουτίγκες να σιγοβράσουν στον ατμό που δημιουργείται για 6 ώρες, προσθέτοντας βραστό νερό κάθε φορά που χαμηλώνει η στάθμη του νερού.
- Μόλις τελειώσουμε με το μαγείρεμα, βγάζουμε τις πουτίγκες, αφαιρούμε τη μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σερβίρουμε.
Brandy sauce
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
- Προσθέτουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας καλά, και αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα, την οποία επαναφέρουμε στη φωτιά.
- Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να φτάσει τους 82°C ή μέχρι να δέσει ελαφρώς. Δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει.
- Αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο ομογενοποιώντας με ένα ραβδομπλέντερ και έπειτα προσθέτουμε το μπράντι.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Σερβίρισμα
- Βάζουμε την πουτίγκα στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά στο εσωτερικό της και αναποδογυρίζουμε στο πιάτο. Σερβίρουμε με την brandy sauce.