Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος αλλά και βούτυρο αγελάδας, αρωματισμένοι με μαχλέπι και ξύσμα από πορτοκαλιού.
Κούλα Ζησίμου
Υλικά
250 γρ. βούτυρο γάλακτος (το αιγοπρόβειο που βρίσκουμε σε βαζάκι)
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
500 γρ. ζάχαρη άχνη
10 γρ. μαχλέπι, καλά κοπανισμένο (προαιρετικά)
20 γρ. κονιάκ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
200 γρ. αμύγδαλα, ελαφρώς ψημένα
Μυστικά
Αντιθέτως με τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες θέλουν πολύ χτύπημα για να βγουν επιτυχημένοι.
Διαδικασία
Για τους αρωματικούς κουραμπιέδες, χτυπάμε καλά στο μίξερ τα δύο είδη βουτύρου με 125 γρ. από την άχνη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Την υπόλοιπη άχνη τη βάζουμε σε ένα μπολ και την κρατάμε για την επικάλυψη.
Ρίχνουμε το μαχλέπι, αν επιλέξουμε να το χρησιμοποιήσουμε, και το κονιάκ, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά στον κάδο του μίξερ, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν δεν χωράει όλο, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι. Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Δουλεύουμε το μείγμα, στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να τρίβεται. Ενσωματώνουμε τα αμύγδαλα ζυμώνοντας για λίγο ακόμη.
Αφήνουμε τη ζύμη για λίγο να ξεκουραστεί, για περίπου 20 λεπτά.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα ή ένα μεγάλο ταψί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την κόβουμε σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας κουπάτ της αρεσκείας μας.
Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στη λαμαρίνα ή στο ταψί και τους ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά και μετά τους βουτάμε έναν-έναν στο μπολ με την άχνη, ξανά και ξανά, μέχρι να καλυφθούν ολόγυρα πολύ καλά.