Κείμενο: Αλέξανδρος Γιώτης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Η νηστεία έχει τη δική της λογική που δεν υπολείπεται νοστιμιάς. Η λογική αυτή θέλει να ψάχνουμε τον τρόπο αντικατάστασης των στοιχείων που απουσιάζουν από τη διατροφή λόγω μη κατανάλωσης κρέατος, ψαριού και γαλακτοκομικών. Αυτό εξηγεί για παράδειγμα τις καταλύσεις (διακοπές) με ψάρι την 25η Μαρτίου ή των Βαίων. Εξηγεί επίσης την παρουσία του χαλβα που γίνεται με πολτό σουσαμιού, το ταηίνι δηλαδή και του ιδίου του ταχινιού που με τα ιχνοστοιχεία και το ασβέστιο καλύπτει έλλειψεις.
Οι διάφορες αλοιφές και πουρέδες όπως η φάβα, τα διάφορα χούμους, οι αλοιφές ξηρών καρπών, τα εμβαπτίσματα (ντιπς) αγκινάρας, πιπεριάς, οι ταραμάδες παίζουν κι άλλον ένα ρόλο : επιτρέπουν να σπάσουμε την πείνα με υγειινό και νόστιμο τρόπο χωρίς να σπάσουμε την νηστεία.
Σας δίνω δύο δοκιμασμένα παραδείγματα:
- Εμβάπτισμα (ντιπ) πιπεριάς Φλωρίνης με καρύδια: Στραγγίζουμε 1 βάζο πιπεριές Φλωρίνης και τις βάζουμε στον πολτοποιητή με 250 γρ. καρύδια, 2 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο σας αρέσει), αλατοπίπερο κατά βούληση, 1 πρέζα καγιέν ή πάπρικα της αρεσκείας μας σε σκόνη. Πολτοποιούμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια λεία αλοιφή. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο σε αργή ροή (όπως κάνουμε με τη μαγιονέζα) μέχρι να προκύψει ένα ωραίο, αφράτο ντιπ. Θέλει προσοχή κατά την προσθήκη ελαιολάδου, γιατί αν βάλουμε περισσότερο από ό,τι σηκώνει το μείγμα. Η αλοιφή αυτή σερβίρεται με ζεστό ή φρυγανισμένο ψωμί και μπορεί να γίνει σάλτσα γιά ζυμαρικά ή σαλάτες.
- Πολτός καρότου με κύμινο και πορτοκάλι: Βράζουμε 4 μέτρια καρότα (κατά προτίμηση βιολογικής γεωργίας) σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Τα πολτοποιούμε με 1 κοφτό κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη, το χυμό από 1 πορτοκάλι, αλατοπίπερο και ελάχιστο λάδι μέχρι να γίνουν ένας ενιαίος πολτός. Μεταφέρουμε τον πολτό σε ένα τηγάνι και τον ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί ελαφρώς.