Κείμενο: Αλέξανδρος Γιώτης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ ωραιότερη τάρτα λαχανικών που μπορείτε να ετοιμάσετε στην καρδιά του χειμώνα. Είναι βουτυράτη, πλούσια και χορταστική.
Υλικά
Για τη βάση
- 1 δόση ζύμη μπριζέ με ελαιόλαδο ή 1 φύλλο έτοιμης ζύμης για τάρτες (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ασπράδι από βιολογικό αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
Για τη γέμιση
- 250 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο, βρασμένα
- 250 γρ. μπουκετάκια από κουνουπίδι, βρασμένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού σέσκουλα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, περασμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 γλυκοπατάτα, περασμένη από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 8 ελιές πράσινες, ξεκουκουτσιασμένες,κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
- 1 κεσές γιαούρτι πρόβειο
- 1/2 κουτ. γλυκού νισεστές διαλυμένος σε 50 ml κρύο γάλα
- 200 γρ. καπνιστό τυρί (κατά προτίμηση μετσοβόνε), τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βάση
- Για την τάρτα με χειμωνιάτικα λαχανικά ξεκινάμε με τη βάση και αλείφουμε 1 ταρτιέρα με διάμετρο 26 - 28 εκ. με το ελαιόλαδο.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
- Απλώνουμε το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
- Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 45 λεπτά.
- Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Γέμιση
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γιαούρτι, μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε τον αραιωμένο νισεστέ και το τυρί, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σέσκουλα, το καρότο, τη γλυκοπατάτα, τις ελιές, την κάππαρη, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
- Στο τέλος προσθέτουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι και ανακατεύουμε απαλά για να μη λιώσουν.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Βγάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη μεμβράνη.
- Αλείφουμε τη βάση με το χτυπημένο ασπράδι, απλώνουμε το μείγμα της γέμισης και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια κουτάλα.
- Ψήνουμε την τάρτα για 40 - 45 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
- Αν η επιφάνειά της αρχίσει να ροδίζει έντονα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, σκεπάζουμε τη φόρμα χαλαρά με ένα φύλλο από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το τέλος.