Κείμενο: Αλέξανδρος Γιώτης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΛαχταριστό κοτόπουλο κατσαρόλας με κρέμα γάλακτος, λεμόνι και σκόρδο.
Υλικά
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, σε λωρίδες πάχους 2 εκ.
50 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
125 ml κρέμα γάλακτος
1 αυγό
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 ml λευκό ξηρό κρασί
150 - 200 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο μπλανκέτ, τσιγαρίζουμε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα στο λάδι το κοτόπουλο, ίσα να αλλάξει χώμα, χωρίς να ροδίσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και όταν μαραθεί λίγο σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το σκόρδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και σιγοβράζουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και σιγοβράζουμε για περίπου 6 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το αυγό, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε με προσοχή λίγο-λίγο το ιδιότυπο αυγολέμονο, ανακατεύοντας με κουτάλα. Εάν χρειαστεί, επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, για λίγο, ίσα να δέσει το μείγμα, χωρίς όμως να βράσει.
Το αποτέλεσμα είναι μια παχύρρευστη λευκή σάλτσα.
Σερβίρουμε, το κοτόπουλο μπλανκέτ, με πλιγούρι ή άγριο ρύζι.