Συνταγή: Αλέξανδρος Γιώτης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο en tain d’ alu μού ακούγεται πιο καλό απ’ ό,τι το «στο αλουμινόχαρτο»!
Υλικά
- 1,5 κιλό, περίπου, μουρμούρες (είτε 2 μεγάλες είτε 4 μικρές) καθαρισμένες
- 3 κλωνάρια σέλινο μεγάλα, για κάθε ψάρι, καλά πλυμένα
- 3 κουτ. σούπας λευκό κρασί για κάθε ψάρι
- 1 σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη για κάθε ψάρι
- 3 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού για κάθε ψάρι
- 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο για κάθε ψάρι
- 1 φύλλο φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού για κάθε ψάρι ή 1 πολύ μικρό κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο ή ελάχιστο ξερό κοπανισμένο για κάθε ψάρι αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Ανάλογα με το πόσα ψάρια έχουμε, κόβουμε τόσα φύλλα αλουμινόχαρτου ειδικού για ψήσιμο στο φούρνο, τα οποία θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να τυλίξουν άνετα ολόκληρο το κάθε ψάρι.
Αλατοπιπερώνουμε τις μουρμούρες, τυλίγουμε την κάθε μία με τα κλωνάρια του σέλινου και τις βάζουμε στα αλουμινόχαρτα. Αν χρησιμοποιήσουμε βασιλικό ή δεντρολίβανο, το βάζουμε στην κοιλιά του ψαριού. Ανασηκώνουμε το αλουμινόχαρτο γύρω-γύρω, ώστε να μη μας φύγουν τα υγρά, και περιχύνουμε το κάθε ψάρι με το κρασί, το λάδι και το λεμόνι. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου και τυλίγουμε προσεκτικά και χαλαρά τα ψάρια σε πακέτα, προσέχοντας να μην τρυπήσει το αλουμινόχαρτο και φύγουν τα υγρά. Βάζουμε τα πακέτα μας σε ένα ταψί και μετά στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 12 - 16 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα ψάρια. Ενδεικτικά ένα ψάρι 700 - 800 γραμμαρίων θα χρειαστεί περίπου 15 λεπτά. Αν πάλι θέλουμε να είμαστε σίγουροι, ανοίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο. Αν έχει ανοίξει η ράχη, το ψάρι είναι έτοιμο.
Συνοδεύουμε τις μουρμούρες με βραστά λαχανικά.
Στο ποτήρι μας: Σκόρδο και βασιλικός, δύο έντονα αρωματικά, οδηγούν τις επιλογές μας σε Chardonnay χωρίς βαρέλι.