Κείμενο: Δάφνη Καραπιπέρη
Το ψυγείο δεν είναι πανάκεια όσον αφορά τη συντήρηση τροφίμων. Μπορεί να είναι απαραίτητο για την πλειονότητα των τροφών, αλλά για κάποιες δεν ενδείκνυται. Αντίθετα, κάποια τρόφιμα που συνήθως διατηρούμε εκτός ψυγείου θα ήταν καλύτερο να τα συντηρούμε εντός.
- Τους επόμενους μήνες οι ντομάτες θα κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους στο τραπέζι μας. Μήνες τώρα τις περιμένω, επιμένοντας να μένω πιστή στα λαχανικά και στα φρούτα εποχής. Οι ντομάτες, λοιπόν, τις οποίες συνήθως προμηθευόμαστε λίγο πράσινες, αντέχουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα έως και δέκα ημέρες εκτός ψυγείου, και μάλιστα έτσι γίνονται γευστικότερες. Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ενζύμων που δίνουν τη χαρακτηριστική λαχταριστή ευωδιά και γεύση στην καλοκαιρινή ντομάτα.
- Αρωματικά, όπως βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι κ.λπ., θα πρότεινα να τα έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, ώστε να είναι πάντα φρέσκα και μοσχομύριστα. Αν όμως τα ψωνίσουμε σε ματσάκια, διατηρούνται καλύτερα μέσα στο νερό σε ένα βάζο εντός ψυγείου. Θα κερδίσουν 2 - 3 ημέρες ζωής, όχι περισσότερο.
- Οι μπανάνες αντέχουν εκτός ψυγείου, ειδικά αν είναι πράσινες, ενώ η ψύξη αφαιρεί γεύση, άρωμα αλλά και θρεπτικά συστατικά και τις μαυρίζει.
- Το ψωμί διατηρείται θαυμάσια στην κατάψυξη εφόσον καταψυχθεί φρέσκο. Λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε, βγάλτε το από την ψύξη και, αφού το βρέξετε ελάχιστα, ζεστάνετέ το στο φούρνο. Θα έχετε νόστιμο, ζεστό ψωμί.
- Ο καφές και οι ξηροί καρποί είναι το αντίθετο παράδειγμα. Συνήθως τα διατηρούμε εκτός, ενώ θα έπρεπε να τα βάζουμε στο ψυγείο. Τον μεν καφέ γιατί τα αρώματά του είναι πτητικά σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ δεν είναι αν βρίσκεται σε ερμητικά κλειστό δοχείο (για να μην πάρει άλλες μυρωδιές) στις συνήθεις θερμοκρασίες συντήρησης του ψυγείου.
- Οι ξηροί καρποί, επίσης λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, εκτός ψυγείου ταγκίζουν. Τους διατηρούμε στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει ερμητικά, και κατά προτίμηση που να τους χωράει ακριβώς, καθώς το οξυγόνο τούς αλλοιώνει. Συνεπώς, γεμίζουμε το δοχείο έως το χείλος και το αλλάζουμε με μικρότερο όσο αφαιρούμε από το περιεχόμενο.