Κείμενο: Γιούλη Επτακοίλη
Πηγή www.kathimerini.gr
Είναι 793 εκατομμύρια. Τόσοι άνθρωποι υποσιτίζονται στον πλανήτη, σύμφωνα με τη FAO (Food and Agriculture Organization). Μόνο στην Ευρώπη, οι άνθρωποι που το 2014 δεν ήταν σε θέση να έχουν ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα, έφτασαν τα 55 εκατομμύρια (9,6% του πληθυσμού της Ε.Ε.). O αριθμός αυτός είναι, φυσικά, τρομακτικός και επιβάλλει επείγοντα μέτρα με σημαντικότερο αυτό της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. «Επιβάλλει», το σημαντικότερο, ο κάθε πολίτης να συνειδητοποιήσει ότι η ανεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων που προορίζονται για την παραγωγή τροφίμων, καθώς και οποιαδήποτε σπατάλη τροφίμων, είναι ηθικά απαράδεκτη.
Εχουμε ξαναγράψει για το θέμα. Επανερχόμαστε, καθώς την προηγούμενη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε έκθεση που προτείνει μέτρα για τη μείωση σε ποσοστό 50% των απορριμμάτων των τροφίμων στην Ε.Ε. μέχρι το 2030. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς η Ε.Ε. παράγει περίπου 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 173 κιλά ανά άτομο. Κάθε χρόνο χάνονται ή σπαταλιούνται περίπου 1,3 δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του βάρους όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το έργο FUSIONS (ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο αποδοτικής Ευρώπης όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης των αποβλήτων τροφίμων), οι τομείς που συμβάλλουν περισσότερο στη σπατάλη τροφίμων εντός της Ε.Ε. είναι τα νοικοκυριά με 53% και η μεταποίηση με 19%, ενώ οι άλλοι υπαίτιοι είναι ο τομέας της λιανικής πώλησης με 12%, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής με 10% και ο τομέας της χονδρικής πώλησης με 5%.
Oλα καλά με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή της κάθε χώρας ξεχωριστά. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα νοικοκυριά. Από εκεί θα ξεκινήσει η «επανάσταση» του food saving. Προφανώς αυτό σκέφτηκε και η 36χρονη Ρωσίδα Selina Juul, η οποία όταν πριν από κάποια χρόνια εγκαταστάθηκε στη Δανία σοκαρίστηκε από τη σπατάλη τροφίμων. Ετσι, δημιούργησε την οργάνωση «Stop Wasting Food» (σταματήστε τη σπατάλη τροφίμων), αφοσιώθηκε στον στόχο της και ξεκίνησε να δουλεύει ασταμάτητα για τον πετύχει. Το μεγαλύτερο επίτευγμά της ήταν ότι κατάφερε να πείσει αλυσίδα σούπερ μάρκετ να σταματήσει τις προσφορές τύπου 2+1 δώρο στα προϊόντα της και να τις αντικαταστήσει με έκπτωση ανά τεμάχιο στους καταναλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακή μείωση στη σπατάλη τροφίμων. Ενα άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ή την αρχή...
Πηγή www.kathimerini.gr