Κείμενο: Γιούλη Επτακοίλη
Η γεύση του ελληνικού καλοκαιριού βρίσκεται σε αμέτρητα πιάτα, πολλά από τα οποία ζωντανεύουν παιδικές μνήμες.
Nανά Δαρειώτη, δημοσιογράφος γεύσης - συγγραφέας
Το καλοκαίρι μυρίζει φρεσκοκομμένη θερμή από τις ακτίνες του ήλιου ντομάτα με τα άγουρα αρώματα, σφιχτόσαρκο τραγανό ξυλάγγουρο σε χρώμα φιστικί, κρεμμύδια αψιά λεπτοκομμένα, κρίταμο τραγανό ιωδιούχο, κάππαρη μικρόκαρπη, σφιχτό μπουμπούκι στο αλάτι, φύλλα και άνθη θυμαριού νησιώτικου, παχύρρευστο χρυσοπράσινο στραφταλιαστό ελαιόλαδο, δυο τσιμπιές θαλασσινό χοντρό αλάτι και μια μεγάλη κουταλιά φρέσκο τυρί, ξινομυζήθρα, γαλατένια και βουτυρένια μαζί. Και δυο σταξιές καλό ξίδι από κρασί για τη ζωντάνια του. Oλα μαζί σε βαθιά σαλατιέρα, να μείνουν καμιά ώρα στο ψυγείο, να ξεζουμίσουν οι ντομάτες, να ανακατευτούν οι χυμοί μεταξύ τους, να αναδυθεί η μυρωδιά που σε τραβάει από τη μύτη στο τραπέζι όπως γυρνάς με τα τσίνορα καμμένα από τις θαλασσινές βουτιές και το γλάρωμα στην παραλία. Χοντροκομμένες φέτες ζυμωτού ψωμιού με μπόλικη ψίχα, έτοιμες για τη μάχη των πιρουνιών. Και δίπλα, κάτι απ’ το τηγάνι.
Πιπεριές πράσινες λαδοξιδάτες ή κεφτέδες ή λιανόψαρα ή καλαμαράκια ή κολοκυθομελιτζάνες, ή και τίποτε. Κόλαση και παράδεισος μαζί.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην www.kathimerini.gr.