Oι παραγωγοί σπαραγγιών στη Νέα Βύσσα Εβρου πέτυχαν το φαινομενικά ακατόρθωτο: συνεταιρίστηκαν με κοινό στόχο τη δημιουργία μιας υγιούς, κερδοφόρου επιχείρησης και την επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή. Ο Συνεταιρισμός δούλεψε σκληρά και εκσυγχρόνισε με την πάροδο του χρόνου την παραγωγή, προσέλαβε επιστημονικό προσωπικό, επένδυσε στην αγορά μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Σήμερα εξάγει το σύνολο της παραγωγής του στη Γερμανία και κάνει ετήσιο τζίρο που θα ζήλευαν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι σπαραγγοπαραγωγοί τιμήθηκαν μαζί με άλλους 12 παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους εκλεκτών ειδών διατροφής στην έβδομη απονομή βραβείων ποιότητας του «Γαστρονόμου» στο Μουσείο Μπενάκη την περασμένη Τετάρτη. Κοινός παρονομαστής τους το μεράκι, το πάθος, η εμμονή στην ποιότητα, η δημιουργία προϊόντων νόστιμων και ασφαλών. «Ξεροκέφαλοι» άνθρωποι, με τσαγανό, εργάζονται με συνέπεια συμβάλλοντας, o καθένας με τον τρόπο του, στην παραγωγική ανασύνταξη της χώρας.
«Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προσπαθούμε να μυήσουμε τους φοιτητές στην επιχειρηματικότητα. Σήμερα παίρνουμε εμείς οι ίδιοι μαθήματα επιχειρηματικότητας και αποτελεσματικότητας από τον Συνεταιρισμό σπαραγγοπαραγωγών», δήλωσε, κατά την παράδοση του βραβείου, ο κ. Στέλιος Ροζάκης, αν. καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τη βραδιά της απονομής άνοιξε ο Σωκράτης Τσιχλιάς, διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Κ» που μέσα σε λίγες λέξεις συνόψισε το νόημα των βραβείων του «Γαστρονόμου»: «Επιθυμούμε μέσα από τα βραβεία να ενισχύσουμε προσπάθειες, να εγκαρδιώσουμε πρωταγωνιστές οι οποίοι απέναντί τους έχουν συχνά ένα κράτος εχθρικό κι όμως, κατακτούν με τα προϊόντα τους τις πιο δύσκολες αγορές του κόσμου. Πρόκειται για την πιο σιωπηλή επανάσταση που έχει συμβεί στην πατρίδα μας. Τους πρωταγωνιστές της δεν θα τους δείτε στην τηλεόραση, δεν φιλοξενούνται συνήθως σε έντυπα. Είναι αυτοί που αρνήθηκαν τις επιδοτήσεις και τις αρπαχτές, που πήγαν κόντρα σε συνήθειες δεκαετιών, καταπολέμησαν προκαταλήψεις. Μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι επιχειρούν με πάθος και όραμα. Δίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα που τόσο έχουμε ανάγκη, την ώρα που το μεγάλο ζητούμενο για την πατρίδα είναι η παραγωγική της ανασυγκρότηση».
Στη φετινή βράβευση τιμήθηκαν μικροί αλλά καινοτόμοι παραγωγοί, όπως ο Γιάννης Γεροντίδης που παράγει στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας G-Fish στο Καστόριο Λακωνίας εξαιρετικής νοστιμιάς καπνιστό σολομό, πέστροφα και οξύρρυγχο. Η κ. Μαρία Δαμανάκη, επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ε.Ε., τόνισε κατά την απονομή του βραβείου στην εταιρεία: «Η επιχείρηση αυτή είναι πραγματικά ξεχωριστή, γιατί δεν ακολούθησε την πεπατημένη. Θα έπρεπε να πάρει και ευρωπαϊκό βραβείο, σαν αυτά που θα ήθελα να δίνουμε και στην Ευρώπη για τη βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια». Βραβεύθηκαν επίσης μεγάλες εταιρείες, όπως το τυροκομείο Ηπειρος, του ασύχαστου επιχειρηματία Παντελή Παντελιάδη που κατάφερε να κάνει ένα παραδοσιακό προϊόν, τη φέτα, βιομηχανικό, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.
Το βραβείο παραγωγής κρέατος δόθηκε στο πρότυπο κτηνοτροφικό χωριό Ανάβρα, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται αποκλειστικά με τη βιολογική εκτροφή ζώων. «Το χωριό μας είχε 300 κατοίκους, σήμερα έχει 500, μηδέν ανεργία και μηδέν εγκληματικότητα. Οι νέοι φεύγουν, σπουδάζουν και επιστρέφουν», μας είπε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, η ψυχή της προσπάθειας. Βραβείο και στον πρωτοπόρο βιοκαλλιεργητή Χριστόφορο Διαμάντη, που εργάστηκε για να μπουν οι βάσεις για τη βιοκαλλιέργεια στη χώρα σε εποχές που η έννοια «βιολογικό προϊόν» ήταν άγνωστη. Το φετινό τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στο Τμήμα Λαογραφικής Ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών που επί σειράν ετών οργώνει την ελληνική ύπαιθρο καταγράφοντας, μεταξύ άλλων, προϊόντα, τεχνικές μαγειρικής και εδέσματα.
Φέτος θεσπίστηκε ένα νέο βραβείο προς τιμήν της συγγραφέως, μαγείρισσας και πρωτεργάτριας του «Γαστρονόμου» Εύης Βουτσινά, που «έφυγε» πρόωρα πέρυσι τον Δεκέμβριο. Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στη βιοτεχνία «Αρκαδιανή», που η Εύη είχε στηρίξει στο ξεκίνημά της με τις πολύτιμες συμβουλές και συνταγές της.
Το έντιμο, ηθικό εμπόριο βραβεύθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Βογιατζιδάκη, που διαθέτει στα καταστήματα «Παραδοσιακό Μπακάλικο» στο Παγκράτι και στην Ηλιούπολη διακεκριμένα ελληνικά προϊόντα σε λογικές τιμές.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Θέμης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Νικόλ και τα μέλη του Δ.Σ. της «Καθημερινής» Μάρθα Ζώη - Δερτιλή και Τάκης Αθανασόπουλος. Η βραδιά έκλεισε όπως πάντα με τη γιορτή στο αίθριο του Μουσείου, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις δημιουργίες των σεφ του «Γαστρονόμου».