Οι Αγιορείτες πατέρες μάς διδάσκουν πως, αν υπάρχει μεράκι, με το τίποτα γίνονται θαύματα.
Η συλλογή των συνταγών που ακολουθούν θα μπορούσε να αποτελεί ένα μαγειρικό εγχειρίδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Τα περισσότερα φαγητά δεν έχουν παρά μία χούφτα υλικά, δεν κοστίζουν παρά ελάχιστα ευρώ. Οι Αγιορείτες πατέρες μάς διδάσκουν πως, αν υπάρχει μεράκι, με το τίποτα γίνονται θαύματα.
Σημείωση: Τη Μεγάλη Σαρακοστή οι μοναχοί δεν τρώνε λάδι. Τα φαγητά που μαγείρεψαν για το περιοδικό είναι μεν νηστήσιμα, αλλά περιέχουν λάδι.
Λαχανόρυζο κοκκινιστό και ελαφρώς λεμονάτο
Σαλιγκάρια κρεμμυδάτα (σαν στιφάδο) με δυόσμο
Μανιτάρια στο φούρνο γεμιστά με γαρίδες
Ταραμοσαλάτα με πατάτα και άνηθο (χωρίς κρεμμύδι)
Ρεβίθια λεμονάτα σε «ζωμό» δεντρολίβανου
Μπαρμπουνοφάσουλα με πελτέ και φρέσκο δυόσμο
Πράσα με σέλινα και λεμόνι στον ταβά*