H απόφαση τoυ Υπουργείου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να επιτρέψει την παραγωγή γενετικά τροποποιημένου σολομού για ανθρώπινη κατανάλωση χωρίς την ανάλογη σήμανση έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει τι τρώει.
Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έγκριση του FDA στο αίτημα της εταιρείας AquaBounty Technologies (με έδρα την Μασαχουσέτη) να παράξει για εμπορικούς λόγους ένα είδος σολομού του Ατλαντικού, στον οποίο έχουν εμφυτευθεί γονίδια με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ταχύτατα - φθάνει σε εμπορεύσιμο μέγεθος δυο φορές πιο γρήγορα από τον άγριο σολομό. Η απόφαση περιορίζει σε δύο – και μάλιστα χερσαία- τα εκτροφεία: ένα στον Καναδά κι ένα στον Παναμά.
Για να προλάβει, μάλιστα, τις αντιδράσεις των πολέμιων των μεταλλαγμένων αλλά και των περιβαλλοντιστών, η αμερικανική αρχή επιβάλλει οι σολομοί (θηλυκοί) να είναι στείροι για να περιοριστεί ο κίνδυνος να γονιμοποιηθούν με άγριους στην περίπτωση που βρεθούν στο φυσικό περιβάλλον. Ακόμα όμως κι έτσι, τίποτα δεν αποκλείει το «λάθος» καθώς τα μέτρα αυτά δεν είναι 100% ασφαλή. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι πως αν η τεχνολογία αυτή διαδοθεί ευρέως σε κράτη που οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται... κατά γράμμα, μια «κακιά στιγμή» είναι πολύ πιθανή. Οσο για την καταλληλότητα κατανάλωσης του νέου ψαριού, κανείς δεν δίνει μια πειστική απάντηση στο επιχείρημα πως πρόκειται για μια σχετικά νέα «τεχνολογία», επομένως οι συνέπειες της δεν μπορούν ακόμη να προσδιοριστούν. Οπως και νά΄χει όμως, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο καθένας μας δικαιούται να γνωρίζει τι καταναλώνει.
Μέχρι στιγμής, το Βερμόντ, είναι η πρώτη Πολιτεία, στην οποία θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2016 νόμος για την υποχρεωτική σήμανση των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων. Και αυτό, όμως, τελεί υπό την αίρεση της εκδίκασης έφεσης από την βιομηχανία τροφίμων που ζητά να είναι προαιρετική(!). Μέχρι το 2017, όταν υπολογίζεται ότι οι πρώτοι 100 τόνοι μεταλλαγμένοι σολομοί θα βγουν στο εμπόριο, το debate θα συνεχίζεται...