Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης - Βίντεο Στέλιος Στεφάνου
Ο Πέτρος Ηρακλέους είναι τυροκόμος δεύτερης γενιάς. Ο πατέρας του δούλευε σε τυροκομείο της επαρχίας Αμμοχώστου μέχρι το ’74 και όλοι μαζί βρέθηκαν στα Λύμπια μετά την εισβολή, γιατί είχαν συγγενείς. Ξεκίνησαν με χαλλούμι, όπως το έκαναν οι γιαγιάδες, και με τα χρόνια το γαλακτοκομείο στα Λύμπια έγινε σημείο αναφοράς για τα γύρω χωριά. Πολλοί από τους πελάτες έρχονται από τη Λευκωσία και τη Λάρνακα για να αγοράσουν τα τυριά του. «Θέλουμε πάντα να αφήνουμε τους πελάτες μας ευχαριστημένους, γιατί συνειδητά κάνουν αυτή τη διαδρομή για να πάρουν το προϊόν από εμάς», λέει με καμάρι ο κ. Ηρακλέους. Τα διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι όταν βρεθήκαμε στο μαγαζί για τη συνέντευξη, στο ικανοποιημένο βλέμμα του κόσμου την ώρα που έφευγε με γεμάτες τις τσάντες.
Όλα τα προϊόντα του γαλακτοκομείου, χαλλούμι, αναρή, γιαούρτι και τυρί της φλαούνας, φτιάχνονται μόνο από αιγοπρόβειο γάλα που φέρνουν κτηνοτρόφοι από τα Λύμπια και τη γύρω περιοχή. Ο Πέτρος Ηρακλέους αξιοποιεί 1.500 τόνους γάλα ετησίως και παράγει 500 κιλά χαλλούμι την ημέρα. Ένα εξαιρετικό χαλλούμι από ντόπιο πλούσιο γάλα, ισορροπημένο, με χαρακτήρα και βάθος γεύσης, το οποίο ξεχώρισε στην τυφλή γευσιγνωσία του περιοδικού. «Η καλύτερη αναλογία είναι 60% πρόβειο και 40% αιγινό γάλα», μάς εκμυστηρεύεται ο έμπειρος τυροκόμος «αλλά δεν το πετυχαίνετε όλο τον χρόνο». Η τυροκομική μονάδα απασχολεί 9 άτομα και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών γύρω στα 2 εκατ. ευρώ. Πληροί τις προϋποθέσεις για παραγωγή χαλλουμιού προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και έχει εγκριθεί από τον ανεξάρτητο φορέα ελέγχου της Bureau Veritas. Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με αφοσίωση στην ποιότητα, που κρατά την παράδοση ζωντανή.
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΟ Π. Α. ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ ’14, Λύμπια,
Τ/ 22524667
ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Το βραβευμένο χαλλούμι Ηρακλέους βρίσκουμε στο γαλακτοκομείο στα Λύμπια και σε 3-4 καταστήματα στη Λευκωσία. Ενδεικτικά στη φρουταρία Πιτσιλίδου, στην οδό Ιφιγενείας στην Ακρόπολη.