Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Βίντεο Στέλιος Στεφάνου - Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου
Ένα εστιατόριο στη Λευκωσία υπογραμμίζει τη σημασία της καλής κουζίνας. Παραδοσιακή χωρίς κολλήματα, μοντέρνα χωρίς εκζήτηση, διαθέτει χαρακτήρα. Ο εστιάτορας Θωμάς Μπέκας και ο σεφ Βαρνάβας Ηλία ένωσαν δυνάμεις το 2018 και η «Μπέμπα» έγινε προορισμός από τη μέρα που άνοιξε. Καταθέτουν μια δομημένη άποψη για την εστίαση που βασίζεται στην εκλεκτή πρώτη ύλη, σέβονται την παράδοση και την μπολιάζουν με φαντασία και δημιουργικότητα. «Αυτό που μας έφερε κοντά ήταν το κοινό όραμα που είχαμε» λέει ο Θωμάς. «Πρέπει να είσαι σε συνεχή εγρήγορση, να αναγνωρίσεις τις ανάγκες των πελατών σου και να προσπαθείς να τις ικανοποιήσεις». Τα προϊόντα ως επί το πλείστον ντόπια και εποχικά, τα γαλακτοκομικά και τα χόρτα από μικροπαραγωγούς. Η μαγειρική του Βαρνάβα έχει γευστική δύναμη, εκτελεί με την ψυχή και το μυαλό και ακροβατεί ανάμεσα στην κλασική και τη νέα κυπριακή/ελληνική κουζίνα.
Η εστίαση δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την πανδημία και τα εστιατόρια χρειάστηκε να κλείσουν για μεγάλο διάστημα μετρώντας τις πληγές τους. Η «Μπέμπα» με τη μεγάλη της αυλή δεν επηρεάστηκε πολύ όσο άλλα εστιατόρια με μικρότερο εξωτερικό χώρο. Μπήκαν και στη διαδικασία του delivery. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο, για όλα χρειάζεται κόπος και θυσίες για να αναπτυχθούν», λέει ο Βαρνάβας. «Με τον εμβολιασμό θα επιστρέψουμε σε έναν μεγάλο βαθμό εκεί που ήμασταν. Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικότητα, να βγει έξω, το εστιατόριο δεν θα χαθεί ποτέ» καταλήγει ο Θωμάς. Αυτή η σκληρή δοκιμασία δείχνει να τους έχει ενδυναμώσει, θέλουν να δείξουν την καλύτερη έκδοση του εαυτού τους και η επόμενη μέρα θα τους βρει πιο δυνατούς και πιο συνειδητούς.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΠΕΜΠΑ
Πινδάρου 2, Λευκωσία
Τ/ 22252626
Δευ-Σαβ 12.30-15.30, 19.30-23.00