Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Βίντεο Στέλιος Στεφάνου - Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου
Μετά τις σπουδές του στην κορυφαία ελληνική Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ο Στέλιος Στυλιανού ξεκίνησε το 1991 να φτιάχνει χαλλούμι από παραδοσιακή συνταγή της πεθεράς του, σε μια μονάδα στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λεμεσού. Αργότερα στο γαλακτοκομείο Λυγίας αφοσιώθηκε και ο γιος του, Σταυρινός, τερματίζοντας μια υποσχόμενη καριέρα στο ποδόσφαιρο μετά από σοβαρό τραυματισμό, και συνέβαλε στην παραγωγή νέων προϊόντων όπως φρέσκια αναρή, πρόβειο γιαούρτι και τραχανά.
Το εξαιρετικό χαλλούμι Λυγίας ενθουσίασε την επιτροπή του «Γαστρονόμου» στην τυφλή γευσιγνωσία μεταξύ 12 πολύ καλών αιγοπρόβειων χαλλουμιών. Διπλωμένο, με ελαστική υφή, ισορροπημένη ένταση, συμπυκνωμένη γεύση αιγοπρόβειου γάλακτος και πλούσια επίγευση, χωρίς να είναι υπερβολικά αλμυρό. «Το δικό μας χαλλούμι ξεχωρίζει για την ποιότητά του» λέει ο Σταυρινός. «Δουλεύουμε με καθαρό αιγοπρόβειο γάλα, βλέπουμε το λίπος του για να ξέρουμε πώς να το επεξεργαστούμε, δεν παρεμβαίνουμε με χημικές ουσίες και το ‘ψήνουμε’ με τον παραδοσιακό τρόπο». Είναι το αποτέλεσμα μιας εμπειρίας χρόνων που δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα. Με ετήσια παραγωγή γύρω στους 50 τόνους, προμηθεύονται αιγινό και πρόβειο γάλα από κτηνοτρόφους και η ποσόστωσή του είναι «ανάλογα με την εποχή». Ζητάμε τη γνώμη του για το ζήτημα της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης του εθνικού μας τυριού. «Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους, η παραγωγή τους είναι μειωμένη σε σύγκριση με τη ζήτηση και μέσα στην επόμενη δεκαετία ο κλάδος μπορεί να σβήσει. Και εμείς θα σταματήσουμε να φτιάχνουμε το αιγοπρόβειο χαλλούμι και θα βάλουμε αγελαδινό γάλα που θα υπάρχει.
Άρα θα χαθεί και η ποιότητα και η παράδοση και θα χάσουμε και το ΠΟΠ».
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΥΓΙΑΣ
Ζιά Γκιολκάπ 8, Λεμεσός
Τ/ 25573748
ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Το βραβευμένο χαλλούμι Λυγίας βρίσκουμε σε επιλεγμένα μπακάλικα και φρουταρίες στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας.