Με την ίδρυση της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι» ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης έχει καταφέρει να διασώσει τους σπόρους 2000 ντόπιων ποικιλιών τους οποίους διανέμει δωρεάν σε καλλιεργητές και ενδιαφερομένους.
Το «Πελίτι» είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που στόχο έχει τη συλλογή, διάσωση και διάδοση των ντόπιων παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών, αλλά και την καταγραφή της ντόπιας πανίδας. Ο ιδρυτής του, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ξεκίνησε τη δραστηριότητα αυτή το 1993.
Σήμερα, μετά από 20 χρόνια συνεχούς προσπάθειας και έρευνας, η τράπεζα σπόρων του «Πελίτι» έχει διασώσει και διανείμει σε αγρότες και ενδιαφερομένους τους σπόρους χιλιάδων ντόπιων ποικιλιών. Για τη φύλαξη των σπόρων συνεργάζεται με περίπου 200 αγροκτήματα ανά την Ελλάδα.
Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης βραβεύτηκε για τη δραστηριότητά του το 2009 από τον ∆ιεθνή Οργανισμό για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, με τον τίτλο του «Φύλακα της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου». Το «Πελίτι» συμμετέχει ενεργά στο παγκόσμιο κίνημα σπόρων· μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια διοργανώνει στην έδρα του, το Παρανέστι ∆ράμας, τις ∆ιεθνείς Ημέρες Σπόρων, όπου συναντώνται σημαντικές προσωπικότητες για τη βιοποικιλότητα και πολύς κόσμος.
Ο ίδιος λέει: «Οι ντόπιες ποικιλίες αποτελούν ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας. Όπως έχουμε χρέος και ευθύνη να διατηρήσουμε τα ιστορικά μνημεία που δηλώνουν την ταυτότητά μας, έτσι έχουμε χρέος και ευθύνη να διατηρήσουμε τον πολιτισμό που αφορά στη φυσική μας κληρονομιά».
Η Αικατερίνη Καμηλάκη Πολυμέρου, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφικής Ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών, απένειμε το Τιμητικό Βραβείο στον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ.
Εναλλακτική Οργάνωση Πελίτι, Παρανέστι Δράμας, τηλ.: 25240 22059, email: peliti@peliti.gr, url: www.peliti.gr.