Κείμενο: Καλλιόπη Πατέρα
Παράγει με ζήλο οπωροκηπευτικά, φρούτα και ελιές σ’ ένα δύσκολο τόπο με μόνο συμπαραστάτη το κουράγιο του.
Ο Χαρίδημος Λαουμτζής είναι ένας άνθρωπος που δεν «γεννήθηκε» αγρότης. Μάλλον για επιστήμονας προοριζόταν, με πτυχίο από τη Νομική Αθηνών και πτυχίο Διεθνών Σχέσεων από το περίφημο Columbia University της Νέας Υόρκης. Ομως ο πατέρας του, που ούτε κι αυτός ήταν αγρότης, είχε αγοράσει ένα κτήμα στο «Βουνό», μια περιοχή γεμάτη πέτρες, έξω από το Ηράκλειο.
Το χώμα και το νερό λιγοστό. Ο κ. Λαουμτζής ως παιδί επισκεπτόταν το κτήμα και το αγαπούσε. Τελικά, παράτησε τα πτυχία και τη ζωή στη Νέα Υόρκη γιατί αποφάσισε ότι αυτό που αγαπάει περισσότερο είναι η γη του. Επέστρεψε στην Κρήτη, παρακολούθησε σεμινάρια για τη βιολογική καλλιέργεια και ξεκίνησε την προσπάθειά του 1991. Μέχρι το 1999 προσπαθούσε να πιστοποιήσει ότι το κτήμα του είναι βιολογικής γεωργίας. Επειτα από μεγάλη ταλαιπωρία το κτήμα πιστοποιήθηκε και ο κ. Λαουμτζής ξεκίνησε την παραγωγή του.
Το κτήμα, έκτασης 30 στρεμμάτων, έχει 850 ρίζες ελιές, ενώ παράγει και κηπευτικά που εναλλάσσονται κάθε χρόνο. Oι δυσκολίες τεράστιες αλλά δεν μετανιώνει: έκανε αυτό που ήθελε στη ζωή του. Ο Χαρίδημος Λαουτζής βραβεύθηκε το 2008 από τον Γαστρονόμο για την πρωτοπόρα προσπάθειά του στον τομέα της βιοκαλλιέργειας. Κατά τη βράβευσή του είπε μεταξύ άλλων: «Τόσα χρόνια, πέρα από ορισμένα μπράβο φίλων, που γνώριζαν τη δουλειά που γίνεται, οι περισσότεροι δυσπιστούσαν και ειρωνεύονταν τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, χωρίς να γνωρίζουν, βέβαια, ότι αυτό είναι τρόπος ζωής και όχι εύκολου χρήματος».
Για τη σεζόν 2010-2011, ο Χαρίδημος Λαουμτζής έχει αφήσει τα χωράφια του να «ξεκουραστούν». Ελαιόλαδο έχει λιγοστό διότι λόγω καιρικών συνθηκών η φετινή παραγωγή ήταν περιορισμένη.