Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑφράτοι και λαχταριστοί, αυτοί οι λουκουμάδες είναι το ιδανικό σνακ για την παραλία. Αλλά, μεταξύ μας, και στο σπίτι μια χαρά τρώγονται!
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 ml χυμός πορτοκαλιού
- 130 ml νερό
- 50 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
- 8-9 γρ. (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά στιγμής
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας κανέλα για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους αφράτοι λουκουμάδες παραλίας ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, τη μαργαρίνη, τη μαγιά και την κανέλα και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ, αδειάζουμε τη ζύμη και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι ο όγκος της να διπλασιαστεί.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο και την πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας. Έπειτα τη χωρίζουμε σε 9-10 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε σχήμα μπαλίτσας.
- Τοποθετούμε την κάθε μπαλίτσα πάνω σε ένα ξεχωριστό κομμάτι λαδόκολλας που έχουμε κόψει από πριν σε μικρά τετράγωνα, πάνω σε ένα ταψί.
- Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Ρίχνουμε καλαμποκέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο ώστε να καλύψει το σκεύος κατά το 1/3 και τοποθετούμε τα ζυμαράκια μέσα, μαζί με τη λαδόκολλα, την οποία αφαιρούμε μόλις δούμε πως η θερμοκρασία του λαδιού ανεβαίνει.
- Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα γυρνώντας τα και από την άλλη πλευρά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα σε ένα μπολ και ακουμπάμε τους λουκουμάδες επάνω, γυρνώντας τους να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές.