Η διάσημη γαλλική τάρτα είναι πλούσια, με γεμάτη γεύση και βουτυρένιο άρωμα. Εδώ την κάνουμε με έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού για μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα.
Υλικά
1 φύλλο ζύμης κουρού, λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα της ταρτιέρας
Για τη γέμιση
200 γρ. καπνιστό μπέικον, σε μικρά κομμάτια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
250 ml κρέμα γάλακτος (ή γιαούρτι)
400 γρ. καλής ποιότητας παλαιωμένη, αλλά όχι πολύ πικάντικη κρητική γραβιέρα ή γαλλικό τυρί Gruyère, περασμένα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τριμμένο μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την κις λορέν, ξεκινάμε με τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καμία λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε το μπέικον, μετριάζουμε τη φωτιά και το ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βγάλει το λίπος του, να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στο λίπος του μπέικον για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (ή το γιαούρτι), το τριμμένο τυρί, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά.
Τάρτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί το φύλλο ζύμης κουρού, καλύπτοντας και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Κόβουμε τις άκρες της ζύμης που πιθανώς εξέχουν από το σκεύος.
Ψήνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρή.
Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης στη μισοψημένη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε την τάρτα για 30-35 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα.
Σερβίρουμε την κις λορέν χλιαρή.