Η τέλεια συνταγή για να συντηρήσουμε το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο και να το απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.
Υλικά
1 κιλό ροδάκινα, καθαρισμένα, σε μεγάλα κομμάτια, χωρίς κουκούτσια (κρατάμε στην άκρη 10 από τα κουκούτσια)
600 γρ. ζάχαρη
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Για την μαρμελάδα ροδάκινο, βάζουμε τα κουκούτσια ένα ένα ανάμεσα σε δύο πετσέτες κουζίνας και τα κοπανίζουμε προσεκτικά με ένα βαρύ γουδοχέρι ή με έναν μπάτη ή με μια πέτρα, μέχρι να σπάσουν.
Παίρνουμε από το εσωτερικό των κουκουτσιών συνολικά 10 «αμυγδαλάκια» και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ροδάκινα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Mαγειρεύουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Τα πρώτα λεπτά ξαφρίζουμε σχολαστικά και, μόλις σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, προσθέτουμε τα «αμυγδαλάκια» από τα κουκούτσια που αφήσαμε κατά μέρος. Δίνουν στην μαρμελάδα απαλές νότες πικραμύγδαλου.
Όταν η μαρμελάδα δέσει και είναι έτοιμη, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και τραβάμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω, τα αναποδογυρίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Διατηρούμε την μαρμελάδα ροδάκινο για καιρό σε σημείο σκοτεινό και δροσερό.