Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΜε καρύδα, γαρίδα ή µπανάνα, το ρύζι αυτό είναι πιο δηµοφιλές στη βόρεια πλευρά της χώρας. Χρησιµοποιείται για να συνοδεύσει άλλα πιάτα, ωστόσο πολλοί Ταϊλανδοί το απολαµβάνουν και σκέτο.
Υλικά
- 200 γρ. ρύζι για σούσι* ή Καρολίνα, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα
- 170 ml γάλα καρύδας
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα ή αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- ξύσµα από 1/2 λάιµ, για το σερβίρισµα
Για τις γαρίδες
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 3 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκοµµένα (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όµως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα)
- αλάτι, 1/4 κουτ. γλυκού µαύρο πιπέρι, φρεσκοτριµµένο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 400 γρ. γαρίδες (καθαρό βάρος), φρέσκες ή κτψ, καθαρισµένες από κελύφη, κεφάλια, ουρές και εντεράκι
- 25 γρ. τριµµένη καρύδα
- 1 κουτ. γλυκού fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη, λευκή
Διαδικασία
Για το ρύζι: Ρίχνουµε το ρύζι σε µια κατσαρόλα και προσθέτουµε τόσο νερό όσο να σκεπάζει το ρύζι κατά 3-4 εκ. Βράζουµε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, µέχρι να κοχλάσουν τα υγρά. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 10-15 λεπτά.
Παράλληλα, σε ένα µικρό κατσαρολάκι ανακατεύουµε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη και το αλάτι και µαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουµε το µείγµα µε τη ζάχαρη στο ρύζι, ανακατεύουµε απαλά µε ξύλινη κουτάλα και αφήνουµε το ρύζι σκεπασµένο για 15 λεπτά.
Για τις γαρίδες: Στο γουδί ή στον πολυκόφτη ανακατεύουµε το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το πιπέρι µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός. Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε το µείγµα µε το σκόρδο σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας µέχρι να βγάλει τα αρώµατά του. Προσθέτουµε τις ψιλοκοµµένες γαρίδες, την καρύδα, τη σάλτσα ψαριού και τη ζάχαρη και σοτάρουµε ανακατεύοντας για 3 µε 4 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτούν οι γαρίδες. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται. Η γεύση πρέπει να είναι γλυκιά και ελαφρώς αλµυρή.
Σερβίρουµε γεµίζοντας ένα µικρό υγρό µπολ µε κολλώδες ρύζι και αναποδογυρίζοντάς το σε ένα µικρό πιάτο για επιδόρπιο (βλ. φωτογραφία δίπλα). Βάζουµε από πάνω το µείγµα µε τις γαρίδες και πασπαλίζουµε µε το ξύσµα λάιµ.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.