Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Αποθήκευση για αργότεραΟι τηγανητές μπάμιες σε ανάλαφρο κουρκούτι τεμπούρα είναι το τραγανό σνακ που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν στη ζωή μας.
Απόστολος Καραούζας
Υλικά
200 γρ. μπάμιες, κατεψυγμένες ή φρέσκες, καθαρισμένες
1 καρότο, κομμένο σε λεπτές μακριές λωρίδες
1 πράσο μικρό, κομμένο σε λεπτές μακριές λωρίδες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές μακριές λωρίδες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλουκού σουσάμι, καβουρδισμένο
1/3 κουτ. γλυκού κύμινο
φρέσκο θυμάρι
ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τον χυλό τεμπούρα
100 γρ. καλαμποκάλευρο
200 γρ. αλεύρι
300 ml νερό, παγωμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα sweet chilli
170 γρ. μέλι
240 ml νερό, χλιαρό
2 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
3 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
½ σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
¼ πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
Διαδικασία
Για την σάλτσα
Για να ετοιμάσουμε τις μπάμιες τεμπούρα με σάλτσα sweet chilli ξεκινάμε φτιάχνοντας τη σάλτσα.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι, το νερό, το ξύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, το αλάτι, το μπούκοβο, το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζουμε 2-3 κουτ. της σούπας από το μείγμα που βράσαμε, προσθέτουμε το κορν φλαουρ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αμέσως μετά, αδειάζουμε το κορν φλάουρ στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και διατηρούμε στο ψυγείο.
Για τον χυλό
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ, το αλατοπίπερο και προσθέτουμε το νερό σταδιακά μέχρι να έχουμε ένα πάρα πολύ πηχτό και ελαστικό χυλό.
Αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τις μπάμιες.
Για τις μπάμιες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και απλώνουμε τις μπάμιες σε ένα ταψί.
Προσθέτουμε 1-2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο, χυμό από ½ λεμόνι, αλάτι και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Με τον τρόπο αυτόν οι μπάμιες δεν θα βγάλουν τα ενοχλητικά «σάλια».
Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το σουσάμι, το ξύσμα λεμονιού, το άλλο μισό χυμό, το σκόρδο και το κύμινο και ανακατεύουμε.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο (θέλουμε το μείγμα των λαδιών να καλύπτει περίπου 5 πόντους του σκεύους).
Ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά τις μπάμιες που ψήσαμε νωρίτερα στον φούρνο και ένα μέρος από το κουρκούτι και ανακατεύουμε. Τα λαχανικά πρέπει να υπερισχύουν του χυλού.
Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι, τηγανίζουμε τις μπάμιες σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μυστικά για το τηγάνισμα.
Σερβίρουμε με τη σάλτσα sweet chilli.