Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑφράτα, ελαφρά βουτυράτα, τα γαλατένια ψωμάκια, μαζί με λίγο ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο, είναι ιδανικό καλωσόρισμα σε ένα τραπέζι. Ωραία ιδέα και για πρωινό, αλειμμένα με βούτυρο, μέλι ή μαρμελάδα.
Υλικά
- 350 γρ. αλεύρι σκληρό
- 12 γρ. νωπή μαγιά
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 160 ml χλιαρό γάλα (φρέσκο, πλήρες)
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με ένα πιρούνι
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 1 κουτ. σούπας γάλα (για το άλειμμα)
- σουσάμι, μαυροκούκι, ηλιόσποροι (προαιρετικά, για το πασπάλισμα)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γαλατένια ρολάκια, αρχικά διαλύουμε, σε ένα μπολ, τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
- Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
- Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη.
- Πλάθουμε το καθένα σε χοντρό μπαστουνάκι και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι.
- Τα τακτοποιούμε στη λαμαρίνα σε απόσταση το ένα από το άλλο και καλύπτουμε με πετσέτες.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ελαφρώς, για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Αλείφουμε τα ψωμάκια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος και τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με τους σπόρους της αρεσκείας μας.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.