Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραΒάζουμε στα ποτήρια μας «παραδοσιακές» ρετσίνες σε σύγχρονες εκδοχές, κομψές, ελαφριές και αρωματικές και απολαμβάνουμε με τα λαχταριστά ψαρομπιφτέκια.
Υλικά
400 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ή λαβράκι
200 γρ. πατάτα, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας ταραμάς λευκός
1 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1/4 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λάδι για το τηγάνισμα
Για το πανάρισμα
2 ασπράδια, ελαφρώς χτυπημένα
100 γρ. ψίχουλα ψωμιού
100 γρ. ρυζάλευρο ψιλό (σε καταστήματα με βιολογικά και παντοπωλεία – προσοχή, όχι την παιδική τροφή)
Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες, λίγο αλάτι και νερό τόσο που να τις καλύπτει και βράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Ρίχνουμε και το φιλέτο ψαριού και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αποσύρουμε, τα στραγγίζουμε καλά και τα αδειάζουμε σε μπολ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε σε 8 μέτρια μπιφτέκια. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το ρυζάλευρο, σε άλλο τα ασπράδια και σε ένα τρίτο τα ψίχουλα. Πανάρουμε με αυτή τη σειρά. Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο, στους 170-180°C). Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τα μπιφτέκια σε δόσεις, για 4-5 λεπτά περίπου την κάθε δόση, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Συνοδεύουμε με βραστά βλίτα και πατάτες τηγανητές.