Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Αποθήκευση για αργότεραΝόστιμο και χορταστικό, θα αρέσει σε όλους.
Υλικά
- 1.300 γρ. χταπόδι, καλά πλυμένο και καθαρισμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι άκοπο (σε κόκκους)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, αραιωμένος σε 200 ml νερό
- 2 δαφνόφυλλα
- χυμός από 1 – 2 ζουμερά λεμόνια (ή όσο μας αρέσει)
- 400 γρ. κριθαράκι
- 1 μικρό μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 200 ml λάδι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το χταπόδι, το ξίδι, τους κόκκους πιπεριού και μπόλικο νερό ώστε να το υπερκαλύπτει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 5 – 6 εκ. Σουρώνουμε το ζουμί του, συμπληρώνουμε με νερό τόσο ώστε να έχουμε 1 λίτρο υγρό και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το χταπόδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το λεμόνι, τον αραιωμένο πελτέ και τον ζωμό. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνουμε το κριθαράκι, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να κοχλάσει ξανά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι όσο μαλακό θέλουμε και να απορροφήσει τα υγρά. Σκορπίζουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.