Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟι κόκκοι πιπεριού προσθέτουν μια ιδιαίτερη, πολύ φρέσκια και πικάντικη, αλλά όχι υπερβολικά καυτερή γεύση σε αυτό το πιάτο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοιρινό κρέας, όπως προτείνεται, ή ψιλοκομμένα φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου. Δημοφιλής προσθήκη σε αυτό το κάρι είναι οι μαγειρεμένες πατάτες και οι βλαστοί μπαμπού.
Υλικά
- 60 ml κρέµα καρύδας*
- 2 κουτ. σούπας κόκκινη πάστα κάρι*
- 3 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα – αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 500 γρ. χοιρινό ψαρονέφρι, κοµµένο σε κύβους 2-3 εκ.
- 450 ml γάλα καρύδας*
- 1 µελιτζάνα, κοµµένη σε κύβους
- 10 κόκκοι πράσινου πιπεριού*
- 1 κουτ. σούπας ξύσµα από λάιµ
- 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι, ξεσποριασµένες και κοµµένες σε λεπτές φέτες, για το γαρνίρισµα
- αλάτι
Διαδικασία
Βάζουµε την κρέµα καρύδας σε ένα γουόκ ή σε µια κατσαρόλα και σιγοβράζουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή µέχρι να διαχωριστεί η κρέµα και να σχηµατιστεί µια στρώση από λάδι στην επιφάνεια. Ανακατεύουµε την κρέµα, αν αρχίσει να παίρνει χρώµα κοντά στα τοιχώµατα.
Προσθέτουµε την πάστα κάρι, ανακατεύουµε καλά και µαγειρεύουµε για 2-3 λεπτά, µέχρι να βγάλει τα αρώµατά της. Προσθέτουµε τη σάλτσα ψαριού και τη ζάχαρη και µαγειρεύουµε για άλλα 2 λεπτά ή µέχρι το µείγµα να αρχίσει να σκουραίνει. Προσθέτουµε το χοιρινό και ανακατεύουµε για 5-7 λεπτά.
Προσθέτουµε το γάλα καρύδας στην κατσαρόλα ή στο γουόκ και σιγοβράζουµε σε µέτρια φωτιά για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουµε τις µελιτζάνες και τους κόκκους πράσινου πιπεριού και µαγειρεύουµε για 8-10 λεπτά. Προσθέτουµε το ξύσµα λάιµ. ∆οκιµάζουµε και αλατίζουµε, αν χρειάζεται. Μεταφέρουµε το κάρι σε ένα µπολ σερβιρίσµατος και πασπαλίζουµε µε τα τσίλι. Σερβίρουµε µε ρύζι.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα