Τα τελειότερα χοιρινά σουβλάκια είναι τα σπιτικά!
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινός λαιμός, σε κομμάτια περίπου 3 εκ.
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (κρατάμε 1 λεμονόκουπα)
- 1½ κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα*
- 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας σουσάμι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μαρινάρισμα: Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Προσοχή, γιατί καίγεται εύκολα. Το κοπανίζουμε στο γουδί να βγάλει το άρωμά του και το λάδι του. Τρίβουμε τα κομμάτια του κρέατος με τη λεμονόκουπα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά (λάδι, γιαούρτι, μουστάρδα, πάπρικα, λεμόνι, ψημένο και κοπανισμένο σουσάμι, αλατοπίπερο). Βάζουμε τη μισή σος-μαρινάδα στο μπολ με το κρέας, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, ώστε να μαριναριστεί το κρέας. Την υπόλοιπη σος τη διατηρούμε στο ψυγείο. Στο μεταξύ, αν χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια από μπαμπού, τα βουτάμε σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο. Αφού περάσει ο χρόνος μαριναρίσματος, περνάμε τα κομμάτια του κρέατος στα σουβλάκια. Τα σκουπίζουμε πολύ καλά από τη μαρινάδα, γιατί το γιαούρτι θα καεί και δεν θα μπορέσει να ψηθεί σωστά το κρέας στο εσωτερικό του.
Συμβουλές ψησίματος: Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή. Κάνουμε τακτικά γυρίσματα. Είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη.
Η δοκιμή μας: Χρειάστηκαν -τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου (18,7 KW)- 20 λεπτά με τακτικά γυρίσματα.
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά με την υπόλοιπη σος σε μπολάκι, πατάτες τηγανητές και ντοματοσαλάτα.
Μυστικό νοστιμιάς: Αντί για καπνιστή πάπρικα, ταιριάζει πολύ να χρησιμοποιήσουμε κάρι. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε τη μισή δόση με τη μία σάλτσα-μαρινάδα και τα υπόλοιπα με την άλλη.