Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤέτοια παϊδάκια, νόστιμα και ιδιαίτερα, δεν έχεις ξαναφάει!
Υλικά
- 2 κιλά άκρες από χοιρινά παϊδάκια (λέγονται και κορτεζίνες ή spare ribs. Είναι οι άκρες από τα χοιρινά παϊδάκια, τις οποίες ζητάμε να μας τις χωρίσουν μία προς μία)
- 4 κουτ. σούπας μέλι
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση με κόκκους
- 4 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
- 4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 2 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος χοντροκοπανισμένος
- 2 κουτ. γλυκού χοντροσπασμένοι κόκκοι από ανάμεικτα πιπέρια (στα σούπερ μάρκετ πωλούνται μείγματα χρωματιστών πιπεριών σε βαζάκια-μύλους, που μας διευκολύνουν ιδιαίτερα)
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
- αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μέλι, το λάδι, τη μουστάρδα, τη σάλτσα σόγιας και το βαλσαμικό ξίδι και προσθέτουμε τα παϊδάκια. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να βραχούν τα παϊδάκια καλά με το μείγμα, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τον κόλιανδρο, το πιπέρι και το τζίντζερ και νοστιμίζουμε με αλάτι. Παίρνουμε ένα-ένα τα παϊδάκια, τα τινάζουμε ελαφρώς από τη μαρινάδα, χωρίς να τα σκουπίσουμε, και τα περνάμε από το μείγμα μπαχαρικών. Απλώνουμε τα παϊδάκια στο ταψί, σε μονή στρώση και τα ψήνουμε για 20 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία τους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν μια σκουρόχρωμη και τραγανή κρούστα (όχι να καούν). Στο διάστημα αυτό, το κρέας θα έχει μελώσει και το λίπος θα έχει γίνει τραγανό και απολαυστικό.
Σερβίρουμε αμέσως.