Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι ένα φαγητό για ανθρώπους που ανεβοκατέβαιναν κάθε µέρα τα βουνά. Ταιριάζει καλύτερα σε ένα χειµωνιάτικο τραπέζι και απαιτεί ένα γερό περπάτηµα για τη χώνεψη!
Υλικά
- 400 γρ. ξερά λευκά φασόλια (µουλιασµένα αποβραδίς)
- 1 χοιρινό κότσι, περίπου 700 γρ.
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 150 γρ. µπέικον, σε κοµµατάκια
- 1 ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1/4 κουτ. γλυκού ίνες κρόκου (σαφράν)
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 δαφνόφυλλο
- 200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, σε φέτες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Βάζουµε το κότσι σε µια µεγάλη κατσαρόλα και το καλύπτουµε µε νερό. Βράζουµε σε δυνατή φωτιά, µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και το αφήνουµε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 1 ώρα, µέχρι να µαλακώσει το κρέας και να αρχίσει να ξεκολλάει από το κόκαλο. Περιµένουµε να κρυώσει και ξεχωρίζουµε το κρέας από το κόκαλο και το κόβουµε σε µεγάλους κύβους. Κρατάµε 1 λίτρο από τον ζωµό.
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουµε το µπέικον, το κρεµµύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά ή µέχρι να γίνει διάφανο το κρεµµύδι. Προσθέτουµε τα φασόλια, τα κοµµάτια χοιρινού, το σαφράν, την πάπρικα,το δαφνόφυλλο και αλατοπιπερώνουµε.
Ρίχνουµε στην κατσαρόλα τον ζωµό που έχουµε φυλάξει, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει για τουλάχιστον 1 ώρα ή µέχρι τα φασόλια να µαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Προσθέτουµε το κοµµένο λουκάνικο και αφήνουµε το φαγητό στη φωτιά άλλα 5-10 λεπτά ή όσο χρειάζεται για να γίνει το λουκάνικο. Αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται, πριν σερβίρουµε.