Πολλά τα μυστικά των λαδερών
Υλικά
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 300 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος στα τέσσερα
- 600 γρ. φρέσκα φασολάκια (μπαρμπούνια ή τσαουλιά, ζυγισμένα καθαρισμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 1 φακελάκι κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 40 ml ούζο
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο (ή δυόσμο), ολόκληρα
- 110 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 4 ραπανάκια, σε κυβάκια
- 1 ώριμο αβοκάντο, σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Βάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ με λίγο αλάτι, τα στύβουμε με το χέρι και τα αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά.
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τα κολοκυθάκια σε 90 ml από το λάδι, για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα φασολάκια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Τα μεταφέρουμε σε άλλο μπολ και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι. Στύβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 15 λεπτά, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μαζί με το σκόρδο και τον κρόκο. Ρίχνουμε τις ντομάτες και λίγο αλάτι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει.
Προσθέτουμε τα φασολάκια και το ούζο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά μέχρι η σάλτσα να πάρει βράση και τη χαμηλώνουμε ξανά. Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα φασολάκια, προσθέτοντας λίγο νερό, αν δούμε ότι χρειάζεται (δεν θέλουμε πολύ ζουμερό το φαγητό, απλώς να μη στεγνώσει τελείως). Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και το μυρωδικό και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Μοιράζουμε σε πιάτα.
Σερβίρισμα: Ανακατεύουμε τα ραπανάκια, το αβοκάντο και τον χυμό και βάζουμε από λίγη ποσότητα σε κάθε μερίδα. Συνοδεύουμε με ένα πικάντικο τυρί, πιπεριές τουρσί και παξιμαδάκια χαρουπιού.
Στο ποτήρι μας ούζο ή μια βοτανική Ρετσίνα