Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑχ ψάρι, και τι ψάρι. Με την απλή αλλά ιδιαίτερη σάλτσα του, με την απλούστατη αλλά νοστιμότατη γαρνιτούρα του.
Υλικά
- 4 μεριδιάρικες φέτες ψαριού, γύρω στα 200 - 250 γρ., φρέσκες ή κατεψυγμένες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 6 μεσαία κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 2 σφηνάκια λευκό κρασί
- 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα αντζούγιας:
- 4 φιλέτα αντζούγιας, ξεπλυμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 60 ml ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Λαδώνουμε ελαφρώς με τα χέρια μας τις φέτες του ψαριού με το μισό λάδι (2 κουτ. σούπας), τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά για 5 - 6 λεπτά από τη μία και 3 - 4 λεπτά από την άλλη. Μπορούμε να τις ψήσουμε και σε δυνατό γκριλ στον ίδιο χρόνο. Δεν ψήνουμε το ψάρι για περισσότερη ώρα γιατί θα στεγνώσει.
Παράλληλα, σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι (2 κουτ. σούπας) τα κολοκυθάκια σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Τα αφήνουμε 4 - 5 λεπτά να μαγειρευτούν και στο τέλος προσθέτουμε λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μαϊντανό.
Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μούλτι ή στο μπλέντερ και τα «δουλεύουμε» μέχρι να γίνουν μια ενιαία σάλτσα. Δοκιμάζουμε και, εάν χρειάζεται, προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε τις φέτες σφυρίδας στα πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα αντζούγιας και συνοδεύουμε με τα κολοκυθάκια και ψωμί της αρεσκείας μας.