Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚερκυραϊκής καταγωγής το τσιγαρέλι, εδώ μαγειρεύεται με αλμύρα, φινόκιο και ψάρι. Το μαγείρεμα ξεκινά στην κατσαρόλα και ολοκληρώνεται στον φούρνο.
Υλικά
- 1 κιλό αλμύρα, καθαρισμένη από τα χοντρά κοτσάνια
- 1 μεγάλη σκορπίνα περίπου 1½ κιλό ή 2-3 μικρότερες, καθαρισμένες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. φινόκιο, ψιλοκομμένο
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 3 μέτριες πατάτες, σε κύβους 2 εκ.
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, κόκκινο καυτερό πιπέρι
Διαδικασία
Αλατίζουμε το ψάρι και το βάζουμε σε μια γάστρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε την αλμύρα για 15 δευτερόλεπτα. Τη στραγγίζουμε και τη βάζουμε σε βαθύ μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια, για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το πράσινο χρώμα της. Στραγγίζουμε. Στο ίδιο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φινόκιο και όλα τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε 500 ml νερό, αλάτι και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Aδειάζουμε το όλον στη γάστρα γύρω από το ψάρι. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, τακτοποιούμε την αλμύρα γύρω από το ψάρι, πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο (χωρίς το καπάκι) για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Στο ποτήρι μας ένα παγωμένο ροζέ.